Kilimanjaro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kilimanjaro, klimmen of alleen kijken?

Kilimanjaro,
Tanzania


De Kilimanjaro is een heel fotogeniek bergmassief in het uiterste noorden van Tanzania.
Dit massief is gevormd door drie (bijna) gedoofde stratovulkanen. De hoogste van deze drie, de Kibo, is voor geoefende wandelaars redelijk eenvoudig te beklimmen.

Ooit was het Duits grondgebied. De hoogste top (5895 meter) heette sinds de eerste beklimming in 1889 Kaiser-Wilhelm-Spitze. Na de eerste Wereldoorlog werd Tanganyika Brits grondgebied en sinds 1962 is het zelfstandig. (Tanganyika en Zanzibar vormen samen de Verenigde Republiek Tanzania.) De top heet nu Uhuru Peak. Dat betekent in Swahili Top van de Vrijheid. In de Masai-taal betekent de naam Kilimanjaro: de berg van de waterbronnen. Die waterbronnen worden voor een deel nog steeds gevoed door de eeuwige sneeuw op de top. Wetenschappers maken zich bezorgd over het steeds kleiner worden van de sneeuw- en ijskap.

Vanuit het dorp Marangu kun je in vijf dagen omhoog en vanuit Machame doe je er zes (wat zwaardere) dagen over. De echte klimmers kunnen ook nog via veel moeilijkere paden naar boven. Elke beklimming van de berg is goed voor de regionale economie. Je betaalt entreegeld voor elke dag in het park, plus een bedrag voor elke overnachting. Ook is elke groep verplicht een gids in te huren. De plaatselijke klimbureaus zorgen er voor dat daar nog dragers en een kok bij komen. Het gevolg is dus wel dat je zelden alleen bent op de Kilimanjaro.

Tijdens de tocht omhoog zul je binnen een week alle klimaatzones tussen tropen en de pool passeren.
Er zijn twee regentijden: een lange tijdens de zuid-oostmoessonperiode van maart tot en met mei en een kortere als de noord-oostmoesson waait van eind oktober tot en met december. Het noordelijke deel van de berggroep is droger is dan het zuidwesten.

De gemakkelijkste manier om er te komen is via Kilimanjaro International Airport. Maar het is meestal goedkoper om naar Nairobi (Kenia) te vliegen en daar een shuttlebus te nemen naar Moshi, aan de voet van de Kilimanjaro.

Iedereen, die net als ik, er voor kiest om niet omhoog te klimmen en vooral van het zicht op deze prachtige berg wil genieten raad ik aan om naar Zuid-Kenia te gaan. Vanuit de Sopa Lodge in het Amboseli park heb je een schitterend uitzicht op de Kili. Vooral ’s morgens zie je hem meestal heel goed. Later op de dag kan hij volledig achter de wolken verdwijnen.