Swaziland

Het kleinste land van Afrika ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Zo klein als Swaziland is, zo groot is de variatie in het landschap. Droge savanne, beboste heuvels, rotsen en moerassen zijn allemaal onderdeel van de natuur. Rivieren en watervallen trekken verschillende soorten vogels en inheemse planten aan. Een progressieve, praktische houding tegenover het behoud van wildlife heeft gezorgd voor een aantal nationale parken waar je onder meer witte en zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, nijlpaarden, antilopen en luipaarden kunt spotten.

Naast de prachtige natuur staat het land ook bekend om de koning en zijn aparte gewoontes. Ieder jaar mag de vorst van Swaziland uit duizenden halfontblote maagden een nieuwe bruid kiezen. Inmiddels heeft hij dertien vrouwen gehuwd. Dat dit nog maar een schamele hoeveelheid is bewees zijn vader: die had 60 vrouwen.

In Hlane, ‘wildernis’, vind je olifanten, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, witte neushoorns en verschillende soorten antilopen. Er zijn trails (met gids) waar je kans maakt om de neushoorns en de olifanten te spotten, een twee uur durende wildlife-rit en een culturele dorpentoer. Een indrukwekkend land waar je verschillende mooie routes door kunt nemen.

Informatie over Swaziland

Alle highlights van Swaziland

Beste foto's & tips van Swaziland

'521906' door JMoerkens '521906' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

De Ezulwini-Vallei &.

JMoerkens

De Ezulwini-Vallei: Een groene vallei van ongeveer 20 kilometer lang in Swaziland. Het wordt ook wel een hemelse vallei genoemd, omdat zich in deze regio de meeste attracties van het land bevinden. Hot springs, casino's, luxe hotels, etc. Voor mij was enkel de natuur al de moeite waard om te genieten van deze plek. Ik was er op enkele mistige dagen, en eigenlijk deed het landschap daardoor heel on-Afrikaans aan. Ik maakte een wandeling vanaf mijn lodge (Brackenhill Lodge), in de buurt van de hoofdstad van het kleine koninkrijk, Mbabane. Hier heb je geen notie van het gegeven dat de hoofdstad zo dichtbij is. Het is een prachtig landelijk gebied met rotspartijen, beekjes en boerderijen. Wat de Kodakhond hier doet is een verhaal apart. Aan het begin van de wandeling viel mijn oog ineens op twee enorme blaffende Rottweilers, die bij een boerderij vandaan gerend kwamen, recht op mij af. Hoewel ik een dierenliefhebber ben, was ik toch enigszins geïntimideerd. Terwijl het blaffen steeds luider werd, en ik ze in mijn ooghoeken zag naderen, werd ik toch wat benauwd. Ik zag mezelf al met een bloedend been een lokaal ziekenhuis opzoeken. Ik probeerde stug door te lopen en de honden vooral niet aan te kijken. En ineens stonden ze naast me. Stil. Kwispelend. Ik gaf ze geen aandacht, en langzaam gingen ze voor me uit lopen. Uiteindelijk bleken ze uiterst zachtaardig en had ik er twee nieuwe maatjes bij. Steeds als er een mooi uitzichtpunt was (zoals op de foto) rende er eentje voor me uit, en wees de plek aan, zo van: "Kijk hier eens!". Net als de Kodak-paaltjes in bijvoorbeeld de Efteling. Uiteindelijk raakte ik verdwaald en bleven de honden bijna 3 uur aan mijn zijde. Ze waren volledig uitgeput, gingen om de haverklap liggen, onder luid gehijg. Ik voelde me schuldig dat ze met me mee waren gegaan! Uiteindelijk vonden we gelukkig hun boerderij en mijn lodge weer terug. Samen uit, samen thuis.

'395467' door valari '395467' door valari

SwazilandManzini omgeving

SwazilandManzini omgeving

Clarence de leeuw

valari

Deze leeuw doet me denken aan Clarence de Leeuw uit de oude kinderserie Daktari. Populaire karakters uit de serie waren Clarence de leeuw en Judy de aap. En deze oude Leeuw was op z'n hoede, maar stoorde zich niet teveel aan ons.

'508368' door Huff '508368' door Huff

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

SwazilandMlilwane Wildlife Sanctuary

Bee hives.

Huff

Een overnachting in deze onderkomens is geen straf. Mooi aan de omgeving aangepast in een natuurpark. Zit je voor de bee hives een kopje koffie te drinken, een biertje mag ook, komen de dieren uit het struikgewas tevoorschijn om rustig te grazen in het midden van de kraal. wat wil je nog meer. In de bijenkorf was het heerlijk koel en een paar goede bedden en een warme douche. Het was een pracht verblijf in een mooi natuurpark.

Praktische informatie over Swaziland

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni t/m september
 • Internet extentie
  sz
 • Hoofdstad
  Mbabane
 • Aantal inwoners
  1,2 miljoen
 • Oppervlakte
  40% van Nederland
 • Reistijd
  12:30
 • Talen
  engels, swatis
 • Religie
  zionisme, rooms-katholiek, islam
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  268
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum bij aankomst halen
 • Douane
  visum bij aankomst halen
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, anti-malaria, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Manzini (MTS)
 • Nationale feestdagen
  6 september Onafhankelijkheidsdag, 24 oktober Dag van de Verenigde Naties
Laat kaart zien
100.000 maagden voor koning

Een keer per jaar begeven zo’n 100.000 maagden in Swaziland zich naar het koninklijk paleis van Koning Mswati III, waar zij met ontblote borsten voor hem dansen. Afgelopen week kwam de horde jongedames opnieuw in beweging om de traditie van deze Reed Dance voort te zetten.

Een keer per jaar begeven zo’n 100.000 maagden in Swaziland zich naar het koninklijk paleis van Koning Mswati III, waar zij met ontblote borsten voor...