Senegal image

Senegal


Reisgids

Senegal
Afrika
Bart

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Senegal, met ruim 13 miljoen inwoners, ligt in Afrika en wordt omringd door de landen Gambia, Mauritanië, Mali, Guinee en Guinee-Bissau. Het land is overwegend vlak, in het noorden ligt woestijn, maar het zuiden kent een rijker, meer tropisch landschap met een frisse zeebries, mooie stranden en duikmogelijkheden. Senegal staat vooral bekend om de muzikaliteit en joviale bevolking.

De hoofdstad is Dakar, waar de Dakar-rally eindigt en waardoor de hoofdstad een deel van zijn bekendheid vandaan heeft. Maar Dakar is het hele jaar door een veelzijdige, levendige stad met een moderne binnenstad, volkswijkjes en Afrikaanse en Franse architectuur. In de handelswijk Medina vindt je traditionele huizen die rondom een binnenplein gebouwd zijn, waar vaak een baobab boom staat.
Als je naar Dakar gaat, vergeet dan niet om het eiland Gorée te bezoeken. Dit eiland ligt slechts op twee kilometer afstand van de hoofdstad. In de schilderachtige omgeving zie je mooie koloniale huizen met balkonnetjes, smalle straten en je kunt er ook musea bezoeken. Het belangrijkste monument is het roze Slavenhuis La Maison des Esclaves.

Op minder dan een uurtje rijden van Dakar ligt het zoutwatermeer Lake Retba. Een eyecatcher vanwege de roze kleur en wordt ook wel Roze Meer of Lac Rose genoemd. De kleur wordt veroorzaakt bacteriën, die worden aangetrokken door het hoge zoutgehalte van het meer. De bacterie produceert een rood pigment om het zonlicht te absorberen, waardoor het meer een unieke roze kleur krijgt. De bacteriën vormen geen gevaar en je kunt gewoon zwemmen in het meer.

De stad Saint Louis heeft met zijn afbrokkelende koloniale architectuur, paardenkarren en rustige sfeer, een unieke historische charme. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude centrum van de stad ligt op een eiland in de rivier de Senegal.

Houd je meer van natuur dan kun je een boottocht maken over de rivier Gambia en nijlpaarden gaan spotten. Van de noordelijke oever van de Gambiarivier tot de Saloumrivier zijn een groot aantal steencirkels terug te vinden. De cirkels bestaan uit tien tot twintig rechtopstaande stenen met een hoogte van ongeveer twee meter. Een andere bijzondere ervaring is een bezoek aan Noflaye, ook wel het schildpaddendorp. Er worden hier vele schildpadden opgevangen, die bijvoorbeeld met uitsterven bedreigd worden, om vervolgens te worden vrijgelaten in de reservaten. Het Niokolo-Koba NP is het grootste natuurpark van Senegal met veel verschillende diersoorten, zoals leeuwen, panters, olifanten, gazellen en vogels.  

Voor een strandvakantie ga je naar Saly, een populaire badplaats aan de Petite Côte Senegal of naar de witte zandstranden van Somone.

Wat zegt de community

(3)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Dorpstafereeltje
Dorpstafereeltje
Senegal
Barga
Net besneden
Net besneden
Senegal
Carolienduistermaat
Schamel hutje
Schamel hutje
Petite Cote en Sine-Saloum
Mary54

Praktisch

 • Voor Senegal geldt een positief reisadvies. Reis alleen als het noodzakelijk is via de volgende verbindingswegen:

  • N4. De 'trans Gambia'. Deze weg verbindt Ziguinchor met de steden Senoba en Kaolack
  • N5. Deze weg verbindt Ziguinchor met Banjul.
 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Senegal:

  - Gele koorts

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Senegal kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: CFA-frank (XOF). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  4 april – Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de dag dat op 4 april 1960 Frankrijk het verdrag ondertekende en Senegal onafhankelijk werd.

  14 juli - Dag van de Afrikaanse Gemeenschap

  15 augustus – Hemelvaart Maria
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  1 november – Allerheiligen
  Dag dat alle Rooms-Katholieke heiligen worden vereerd en herdacht.

   

   

   

   

 • Senegal – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Senegal, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Senegal gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type DStekker type EStekker type K
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger
  De hoofdstad van Senegal is Dakar.
  Het oppervlak van Senegal is 4,7x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Frans.