Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verleiding

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


In de eerste week van ons verblijf in Niger gaan we op zoek naar een nomadisch levende familie. Aangezien zij natuurlijk rondtrekken door het noorden van Niger, is het even zoeken voor we hen gevonden hebben. Vanaf de lunch verlaten we de doorgaande weg en gaan verder over zandpaden en door droog en dor gebied. Pas aan het einde van de avond bereiken we de familie en we zetten onze tentjes op tussen de koeien.

We zijn wel moe, maar kunnen moeilijk in slaap komen omdat om ons heen de Wodaabe jongens, terwijl zij de wacht houden bij de koeien, rond het kampvuur zingen en dansen.

De Wodaabe familie is, in aanloop naar de Cure Salée, al diverse feesten aan het vieren is. Hierbij dansen de mannen en tijdens de dansen dragen zij per dans aparte traditionele kleding, sieraden en make-up. IJdelheid is bij deze bevolkingsgroep iets wat bij de mannen veel belangrijker is dan bij de vrouwen. Voor het gelaat gebruiken zij opmaakpoeder vermengd met boter. De lippen worden zwart gemaakt met batterijzuur, zodat het wit van de tanden goed afsteekt. Want het is belangrijk dat het oogwit en de witte tanden duidelijk zichtbaar zijn. Om dit goed te laten zien, rollen ze met de ogen en bewegen de lippen.

Deze jonge man probeert met zijn make-up en gezichtsuitdrukking de dames te verleiden......