Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Toevallig?

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


In 1989 kopen we het prachtige boek Nomads of Niger van Carol Beckwith, met een fotoserie over een Wodaabe-familie in het noorden van Niger. We zijn gefascineerd door deze bevolkingsgroep en hun manier van leven, gebruiken, versieringen enz.

Eind jaren 90 is er in het Tropenmuseum van Amsterdam een optreden van een Wodaabe-familie. Voor de eerste keer hebben deze mensen hun vertrouwde omgeving verlaten en treden eenmalig op in Brussel en Amsterdam. Zeer verlegen voeren ze hun dansen op voor een kleine groep belangstellenden. Natuurlijk zijn wij ook van de partij. Eén van de mannen blijkt de hoofdpersoon uit het boek van Carol te zijn!!!

In 2003 lukt het ons dan eindelijk om een reis te maken door Niger en de diverse festiviteiten bij te wonen. De eerste dagen brengen we door bij een Wodaabe-familie. En hier ontmoeten we opnieuw de man met wie we in Amsterdam een poosje hebben gesproken. Hij heeft nog foto's van zijn bezoek aan Amsterdam, in de sneeuw. Deze foto wil hij ons geven als aandenken aan ons bezoek aan zijn familie.

Het meisje op deze foto is zijn kleindochter.
Toeval...... Of is de cirkel nu rond?