Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Feestganger

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


Tijdens de reis door Niger verbleven we de eerste dagen bij een Wodaabe-familie die was samengekomen om de voorbereidingen te treffen voor het grote jaarlijkse kamelenfeest: de Cure Salée.
In de aanloop naar dit feest ontmoet men elkaar alvast om bij te praten en wordt er al uitgebreid gefeest en gedanst. Dat dansen gebeurt met name door de jonge mannen.
Men danst een drietal traditionele dansen waarbij elke dans ook zijn eigen specifieke kleding en make-up heeft. Het is dan ook niet vreemd dat de heren per dans wel uren bezig zijn met de voorbereidingen.
Wij konden die dagen aanwezig zijn bij het kleden en opmaken van de mannen voor de verschillende dansen en natuurlijk mochten we vervolgens ook bij de dansen aanwezig zijn. Deze werden dus niet specifiek voor ons opgevoerd maar waren onderdeel van hun eigen voorbereiding. Er waren ook geen andere toeristen.

De mannen hadden zelf veel plezier tijdens het dansen.
Vooral bij deze dans, waarbij de jonge (maagdelijke) dames uit de stam een partner voor de nacht mogen kiezen, zet men het beste beentje voor. Zij worden door de dames vooral beoordeeld op schoonheid en dat wordt mede bepaald door het oogwit en de witte tanden. De make-up is hierop afgestemd.