Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sprankelend

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


Tijdens ons verblijf bij een Wodaabe-familie zijn we getuige van alle aspecten van het dagelijks leven: het hoeden van de koeien door de jongemannen en het bereiden van het voedsel en de zorg voor de kinderen door de vrouwen.
Maar in september is het tijd voor het oogstfeest en komen families samen en is ook tijd om elkaar te ontmoeten, bij te praten en te feesten. Gedanst wordt er uitsluitend door de jongemannen en zij dragen hierbij per dans specifieke traditionele kleding, vele versieringen en make-up.

De dames kijken vooral toe bij de dansen van de mannen. Aan het einde van de middag komen de vrouwen en kinderen samen om te zingen en hierbij begeleiden zij zichzelf met houten lepels op kalebassen.

Eén van de vrouwen staat in het avondlicht te genieten van dit feestelijk samenzijn met haar familieleden. De donkere vlekken rond haar mond zijn tatoeages die enigszins verkleurd zijn. Ook de dikke haardos die op het voorhoofd wordt gedragen, is duidelijk zichtbaar onder haar hoofddoek. Het mooist aan haar vind ik haar sprankelende ogen!