Centraal -en Noord-Niger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In trance

Centraal -en Noord-Niger,
Niger


De Wodaabe zijn een etnische groep, woonachtig in het noorden van Niger, waar zij een sterk nomadisch bestaan leiden. Zij zijn 'onderdeel' van de veel grotere groep van de Fulbe/Fulani, die vrijwel geheel westelijk Afrika bestrijkt. De Wodaabe leven volgens strenge gedragscodes en tradities die verweven zijn in alle aspecten van hun dagelijks leven. Zij onderscheiden zich van andere groepen door hun slanke, ranke lichaamsbouw, lange ledematen, fijne gelaatstrekken en trage en sierlijke bewegingen. Zij voelen zich superieur aan de overige Fulbe en zijn van mening dat zij het echte nomadische leven in stand houden, terwijl de overige Fulbe geïslamiseerd zijn en juist op de Wodaabe neerkijken.

Aan het einde van het regenseizoen worden feesten georganiseerd waarbij families samenkomen. Een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te zien en hier worden geboortes gevierd, huwelijken gesloten en recht gesproken.
De feesten, met als hoogtepunt de Cure Salée, draaien om dansen en hierbij wordt alles uit de kast gehaald om er goed uit te zien en vooral om de tradities en gebruiken in ere te houden.
Tatoeages en opmaak zijn hierbij belangrijk. Tatoeages worden op het gezicht aangebracht met een scheermesje, waarna de wond wordt ingesmeerd met houtskool, zodat een donkerblauw patroon achterblijft. Tijdens de feesten worden de tatoeages extra aangezet met kleurstof en worden geaccentueerd met motieven die een speciale betekenis hebben in het even van de Wodaabe.

Deze dame, rijkelijk versierd met tatoeages en opmaak, is helemaal in trance bij één van de dansen die wat later op de dag plaatsvinden.