Namibië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Strijdende oryxen

Namibië


In het Etosha Wildpark in het noorden van Namibië gingen twee oryxen met elkaar de strijd aan. De oryx wordt ook wel gemsbok of spiesbok genoemd. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Capra gazella in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.
De vacht van de oryx is zandbruin met een zwarte streep laag op de flank. De kop, oren, buik en poten zijn contrasterend zwart en wit. De staart is zwart. Op hun kop hebben ze geringde hoorns. De lichaamslengte bedraagt 160 tot 240 cm en het gewicht is 100 tot 210 kg.
Oryxen zijn graseters. Ze kunnen weken leven zonder water te drinken, omdat ze dit kunnen vasthouden. Ze nemen ook vocht op uit voedsel. Ze leven in kudden van maximaal 25 dieren, vooral bestaande uit vrouwtjes met jongen en een paar mannetjes.
Na een draagtijd van 260 tot 300 dagen wordt er een enkel kalf geboren, dat zich de eerste tijd in de buurt van de kudde verborgen houdt en geregeld door de moeder wordt bezocht om te worden gezoogd tot een leeftijd van 6 weken (informatie ontleend aan Wikipedia).