Kolmanskop

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kolmanskop, opgeslokt door de woestijn

Kolmanskop,
Namibië


Vlakbij het stadje Luderitz ligt het spookstadje Kolmanskop.
Dit stadje werd in de jaren 20 bewoond door vooral Duiste gelukzoekers. Alles was aanwezig wat je in een gewoon dorp ook zou verwachten, woonhuizen, een school, een bibliotheek, een gymzaal, maar ook een bioscoop, bowlingbaan en een casino. Wat hier anders was dan in alle andere kleine dorpjes, dat je hier diamanten soms gewoon van de straat kon plukken!

Er werd hard gewerkt, maar toen het niet meer rendabel was doordat de meeste diamanten waren gedolven en er een veel grotere diamantenmijn was gevonden ten Zuiden van het stadje verlieten de laatste mensen rond 1954 dit dorpje om het verlaten achter te laten.

Nu kun je als toerist door dit dorpje, wat verbazingwekkend goed bewaard is gebleven, wandelen. Het bijzondere Kolmanskop is de verlaten stad die langzaam wordt opgeslokt door de omliggende woestijn!

Je kunt er gewoon naar toe rijden zonder te reserveren. Bij aankomst moet je een permit kopen aan de poort en dat de toegang bedraagt momenteel N$75,-- per persoon Voor dat geld krijg je een rondleiding door het dorpje van ongeveer een uur en daarna kun je zelf nog rondkijken in de huisjes. Als je voor de 'fotografiepermit' gaat kost die N$220,-- pp. Maar dan mag je er wel van zonsopgang tot zonsondergang rondstruinen ...

Let wel, de rondleidingen zijn alleen s ochtends: een om 9.30 en een om 11.00. Op zondag en in de vakantie alleen om 10.00.

Er is een klein restaurantje bij waar je wat kunt eten.