Kolmanskop

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kolmanskop

Kolmanskop,
Namibië


In 1908, meer dan honderd jaar geleden, werd hier tussen al het zand voor het eerst een vreemde steen gevonden door Zacharias Lewala. Wat bleek: Een diamant. Het verhaal ging de rondte als een lopend vuurtje en binnen no time werd het gebied bezet door Duitse mijners. Zij gingen actiever op zoek naar de diamanten in het gebied en tot en met de Eerste Wereldoorlog verliep dit aardig succesvol. Meerdere jaren won men hier diamanten en werden in dit verlaten stukje Namibië door alle welvarendheid steeds meer gebouwen gebouwd, voor en door alle mijners die er werkten. Een ziekenhuis, woningen, riante villa’s, een school maar ook een theater, bowlingbaan en casino. Alles werd in het midden van deze zandbak vol juwelen uit de grond gestampt en in het zanderige Kolmanskop werd Champagne al gauw goedkoper dan water.
Een keerpunt volgende helaas toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de prijzen voor diamanten daalden en daarna ook nog eens de Tweede Wereldoorlog volgde. Dat rond de jaren ’50 de grond steeds meer uitgeput bleek te zijn, hielp ook niet. En daarnaast bleek er al eerder, op nog geen 300 kilometer afstand bij de Orange River, nog wél een gigantische diamantconcentratie te zijn. Het gebrek aan diamanten en ontdekking van meer stenen een paar honderd kilometer verderop, deed vrijwel iedereen besluiten om Kolmanskop halsoverkop achter te laten.
En nu, meer dan 50 jaar later nadat Kolmanskop werd vergeten, staat het diamantstadje er nog steeds maar overheersen hier niet meer de Duitse diamantzoekers maar de grote hoeveelheden zand. Het stadje wordt feitelijk overgenomen door de woestijn , overal is zand te vinden in de gebouwen die er nog staan en dat is ook te zien op vele foto's die van dit stadje te vinden zijn, ook op deze site.
Voor wie naar Namibië gaat is een bezoek aan dit stadje m.i. een must.
Het normale entree ticket voor Kolmanskop is 100 Namibische Dollar (omgerekend is dit nu zo’n 6,- euro), dit ticket kun je gewoon bij de slagboom en de entree van Kolmanskop kopen. Iemand noteert je nummerplaat en naam bij de ingang en aan die persoon betaal je ook voor de toegang. Wij deden dit cash. Je kunt in principe naar Kolmanskop tussen 08:00u en 13:00u met dit gewone ticket.
Er is ook een Photo Permit , het voordeel van een Photo Permit is dat je langer bij Kolmanskop kunt blijven, je hebt met dit permit namelijk toegang van zonsopgang tot zonsondergang. Dit permit kost wel 300 Namibische Dollar per volwassene (omgerekend zo’n 18,15 euro) en het is voor non-commerciële fotografen, Ik heb dit permit genomen en was geheel alleen in het stadje van zonsopgang tot 8.00 uur.