Damaraland

'370078' door Kaatje64 '370078' door Kaatje64

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Erg verlegen Himba...

Kaatje64

Dit schattige verlegen meisje was duidelijk niet aan blanke mensen gewend. Ze plukte aan haar lip van verlegenheid en durfde niet bij ons in de buurt te komen...

'299709' door burch10 '299709' door burch10

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Het traditionele Himb

burch10

Het Himbavolk, één van de laatst overgebleven natuurvolken in zuidelijk Afrika. De Himba-vrouwen dragen leren schorten en smeren hun lichaam en haren in met een mengsel van rode oker, kruiden en vet.

'206183' door Tsjikatilo '206183' door Tsjikatilo

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Himba deel

Tsjikatilo

Totaal niet verwacht om de Himba tegen te komen (we gingen niet zo noordelijk in Namibie), maar inene zagen we toch een groepje vrouwen lopen. We zijn gestopt en ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik een foto mocht nemen. Deze Himbadame wilde graag op de foto. Ik had een klein printertje meegenomen (PoGo) en kon haar de foto tot haar grote verbazing meteen geven (resulteerde wel dat de rest van de groep meteen ook op de foto wilde)... Ik heb nog nooit iemand zo breeduit zien lachen. Fantastisch vond ze het en ik ook...blij dat ik met dit kleine gebaar heb kunnen bedanken voor het nemen van haar foto...en volgens mij was ze daar bijna nog blijer mee dan ik :-)

'182857' door deerik '182857' door deerik

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Een beetje verlegen..

deerik

Deze jonge Himba keek mij een beetje timide aan vanuit hun hut. Juist de houding en de omlijsting door de hut maken dit een bijzonder plaatje in mijn ogen.

'386438' door andresenmarianne '386438' door andresenmarianne

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Herero-vrouw

andresenmarianne

De Herero-vrouwen dragen wijde Victoriaanse kleding en een driehoekige hoed. Deze dracht dateert nog uit het begin van de vorige eeuw toen de minderheidsgroep door de Duitse overheersers gedwongen werd westerse kleding te dragen.Aan deze vrouw vroegen we hoe zij haar driekhoekige hoed zo mooi stijf krijgt. Met krantepapier", antwoord zij in verstaanbaar Afrikaans

'142605' door Jelle51 '142605' door Jelle51

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Koppeling openen...go

Jelle51

Heel veel geluk hadden we toen de zeldzame woestijnolifanten uit het bos kwamen. Op weg naar het water. De ondergaande zon gaf een gouden gloed.

'401131' door ASchonis '401131' door ASchonis

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Ergens niet tevreden.

ASchonis

Ik weet het niet, maar deze twee vrouwen staan er niet super vrolijk bij. Ik kan het me voorstellen, want deze Himba's wonen op het terrein van een Duitse vrouw. Zij was gewoonweg onvriendelijk tegen hun, en dan druk ik me nog zacht uit.

'489777' door CBurgstad '489777' door CBurgstad

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Wie zijn dat nou?

CBurgstad

Op de weg naar Opuwo bezoeken we een klein dorpje waar de Herero wonen. Op het moment dat we het dorpje verlaten en naar onze truck lopen, passeert een pick-up truck met een paar Himba dames in de achterbak. Zij stoppen zodra ze ons zien en stappen uit, met hun kinderen op de arm of rug. De uitdrukking op hun gezicht lijkt zeggen..... "wie/wat zijn dat nou weer en wat hebben die hier te zoeken?"

'519538' door WKerkhof '519538' door WKerkhof

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Zonsopkomst bij een..

WKerkhof

De mooie Grootberg Lodge heeft een prachtig uitzicht op de vallei en omliggende bergen. De lodge is onderdeel van een project om de lokale gemeenschap bij het toerisme te betrekken. Via een hele steile weg omhoog (zonder 4x4 niet te doen, maar dan wordt je door het personeel omhoog gebracht en laat je je auto beneden op de parkeerplaats staan) kom je aan bovenop het het Etendeka-plateau waar het uitzicht echt adembenemend is! Je wordt heel gastvrij ontvangen, de huisjes zijn heel mooi en ruim, allemaal met een eigen houten terras en een douche die uitkijkt op het plateau! Vanuit hier kun je aan verschillende activiteiten deelnemen zoals een begeleide wandeling, een tocht op zoek naar de woestijnolifanten of de schuchtere zwarte neushoorn, bezoek aan een Himba dorpje, maar ook kun je hier heerlijk reaxen bij het zwembad en genieten van de rust en stilte!

'509531' door vulture1960 '509531' door vulture1960

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Himba jongen

vulture1960

We bezochten een klein Himba dorpje. Foto's mocht je maken als je wat sierraden hebt gekocht. Natuurlijk wel onderhandelen over de prijs. Deze jongen poseerde maar al te graag voor de foto! Het is een luxe om de oude traditionele stammen te ontmoeten zoals de Himba. Als mijn kleinkinderen over 30 jaar hier op bezoek gaan betwijfel ik of er nog himbas zijn

'498760' door andresenmarianne '498760' door andresenmarianne

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

bij de himbas

andresenmarianne

Bij ons bezoek aan een Himba dorp mochten we naar binnen gaan in hun hut.Want onze ranger was ook een Himba en heeft ons mee genomen naar zijn dorp. De vrouw liet ons alles zien wat ze zo had en waar het voor gebruikt werd. Was heel leuk om dat te zien

'458190' door deerik '458190' door deerik

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Verlegen Himba

deerik

Dit najaar voor de 3e keer een bezoek aan Namibië gebracht. Wat mij vooral opviel is het groeiende toerisme. Je kunt geen Himba dorp meer bezoeken of de kleedjes met souvenirs worden uitgestald. Vooral jongetjes lopen al in normale T-shirts rond, jammer...Ten einde raad ben ik mijn laatste ochtend in Himba gebied, met een Himba gids flink buiten de gebaande paden gegaan om een dorp te bezoeken waar iedereen 'gewoon zijn ding doet'. Het was genieten, om tussen het normale leven van de Himba's door te mogen lopen. Geen poppetjes op kleedjes of andere in scene gezette rituelen. Deze jonge dame, hield mij vanuit een 'geitenstal' in de gaten, met deze foto als resultaat.

'91102' door Nicky65 '91102' door Nicky65

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Zeldzame...woestijnol

Nicky65

De 'zeldzame' woestijnolilfant heeft volledig aangepast aan het droge leefklimaat; hij is kleiner van formaat dan de 'gewone' Afrikaanse olifanten.

'378223' door pvruggink '378223' door pvruggink

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Bodyguards

pvruggink

Brandberg - Reuring in het kamp, de woestijnolifantenkudde is gesignaleerd op de campsite. Eten laten staan, snel spullen pakken en erop af (zie mijn profielfoto). Wat een prachtig gezicht. De woestijnolifant is iets kleiner en ranker dan de gewone olifant, maar heeft grotere voeten en is desalniettemin een indrukwekkende verschijning. Een heleboel kleintjes zijn er ook die gedisciplineerd door de ouderen worden afgeschermd van de buitenwereld.

'449163' door andresenmarianne '449163' door andresenmarianne

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Termieten heuvel.

andresenmarianne

Deze cheetah lag heerlijk lui op een termieten heuvel. En deze worden gebruikt als uitkijk waar ze alles goed in de gaten kunnen houden en de prooien te zien

'233084' door Lione Kolsteren '233084' door Lione Kolsteren

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Quite a lady

Lione Kolsteren

Waarschijnlijk de laatste Himbavrouw die ik upload (hoe zou zij dat vinden als ik haar zou zeggen dat ik haar ge-upload heb??); in mijn ogen mijn mooiste, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ze heeft een wat gehaaste, maar misschien ook wel trotse blik!

'461008' door CBurgstad '461008' door CBurgstad

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Nieuwsgierig aagje

CBurgstad

Tijdens een reis door Namibië mag natuurlijk een bezoek aan de Himba niet ontbreken. Helaas vergaat het deze bevolkingsgroep de laatste 20 jaar minder goed en ze zijn niet altijd in staat om hun oorspronkelijke manier van leven te handhaven. Steeds vaker zijn ze afhankelijk van toeristen en het verkopen van zelfgemaakte sieraden en prullaria. Helaas...... Bij het bezoek aan dit Himba-dorpje stond dit kind nieuwsgierig naar de toeristen te kijken terwijl zijn moeder kettingen aan het vlechten was.

'457174' door polderboy '457174' door polderboy

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Himba jongen

polderboy

Himba jongen leunt tegen het hutje waarin hij woont. Hij laat het bezoek van ons gewoon voor wat het is. later wilde hij de foto wel graag zien op het scherm van de camera.

'407779' door ceesie '407779' door ceesie

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Hout halen.

ceesie

Tegen de avond keren de dorpsbewoners uit een Himbadorp huiswaarts. Sommigen met de geiten, anderen met water. Deze jongen bracht hout waarmee de avondmaaltijd bereid kon worden.

'501239' door andresenmarianne '501239' door andresenmarianne

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Himba moeder

andresenmarianne

Deze Himba moeder zat voor haar hut met een kleintje aan de borst en haar dachter staat er bij te kijken, De meisjes dragen dit kapsel tot ze volkwassen zijn zo kunnen de jongens zien of ze al huwelijks bereid zijn of niet

'283832' door corriedewinter '283832' door corriedewinter

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Het is niet eerlijk

corriedewinter

Dit Himbajongetje mag niet meespelen met de teil waarin zijn vriendjes, of broertjes, aan het kliederen waren. En dan ook nog zo'n mevrouw die naar je kijkt.. Het is niet eerlijk, o nee!

'490774' door CBurgstad '490774' door CBurgstad

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

Staren

CBurgstad

Onderweg naar Opuwo stoppen we even om de benen te strekken. Binnen een paar minuten worden we omringd door een aantal kinderen uit het dichtstbijzijnde dorpje. Dit kind stond een beetje op afstand naar ons te kijken........

'510984' door vulture1960 '510984' door vulture1960

NamibiëDamaraland

NamibiëDamaraland

It is a hard Life

vulture1960

We bezochten een Himba dorp. De mensen hebben het zwaar. Moeten ze traditioneel blijven leven of moeten zij kieen voor weerk, verleidingen en luxe in de stadjes. Veel kiezen toch voor de stad . De dorpjes worden kleiner en overleven is zwaar. Als je goed kijkt zie je hier ook al een mobieltje! Hoe zou het er in 20 jaar voorstaan. Zou ik dan de luxe hebben gehad om de laatste traditione bewoners te mogen hebben aanschouwen?