Westkust Marokko

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steun een coöperatie van vrouwen !

Westkust Marokko,
Marokko


Op de route van Marrakech naar Essaouira kom je de coöperatieve Assouss Argane tegen. Een coöperatie van vrouwen die nog op de traditionele manier olie winnen uit de argan vrucht.

De argan is een gele vrucht met rode strepen ter grootte van een walnoot. Hij groeit aan de arganier. Deze cactusachtige boom verzamelt regenwater in haar bladeren die ook een delicatesse vormen voor dorstige geiten. Na de bloei duurt het 2 jaar voordat de gele vruchten rijp zijn. In elke vrucht zitten 3 keiharde noten. De arganier groeit traag en is op veel plaatsen te vinden in het zuidwesten van Marokko.
De Berberbevolking die in de Atlas woont gebruikt arganolie voor hun voedsel, medicijnen en cosmetica.

De arganolie wordt ook wel het goud van Marokko genoemd omdat het unieke medische en cosmetische eigenschappen heeft en in kleine hoeveelheden te koop is.
De pure koudgeperste arganolie van de coöperatie is beter dan de olie die op hoge temperatuur geperst wordt. Deze olie heeft minder werkzame stoffen en vitamine E, heeft minder geur, blijft langer op de huid liggen en voelt vetter aan.
De koudgeperste biologische arganolie is niet reukloos maar trekt wel snel de huid in !

De noten in de argan vruchten worden met de hand gekraakt en dat is heel zwaar werk omdat ze 18 keer zo hard zijn als hazelnoten. Er is 20 uur werk nodig voor 1 liter olie. De handen van deze berbervrouwen zijn verkleurt en erg smerig !
Het is goed om te zien dat deze hardwerkende vrouwen samen een mooi bedrijf hebben opgebouwd. Het hele dorp leeft intussen van deze coöperatie.
Uiteraard kun je hier ook de gezuiverde olie, massage olie, shampoo, natuurlijke zeep en allerlei cosmeticaproducten voor de natuurlijke huidverzorging kopen.
Ga eens langs bij zo’n vrouwencoöperatie als je in de buurt van Marrakech / Essouira / Agadir bent, want je steunt er veel vrouwen mee en dat mag best wel eens.
Het is een prachtig initiatief !

Zie www.assoussargane.com

Als je toch in de buurt bent stop dan gerust eens bij zo’n boomgaard, want de kans is groot dat je de geiten in de bomen ziet zitten ! Heel bijzonder om te zien !