Rabat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bakken tijdens de Ramadan

Rabat,
Marokko


De ramadan is gisteren, 18 juni 2015 begonnen.
De ramadan is een van de vijf zuilen in de islam en wordt dus door de Koran voorgeschreven. In de islam wordt het vasten gezien als zuivering van de ziel en als dank aan Allah voor alles wat hij heeft gegeven. In de vastentijd voelen en tonen moslims verbondenheid met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Verder herdenken moslims in deze maand de profeet Mohammed, die in deze maand de openbaringen ontving. Deze openbaringen vormden samen de Koran, het heilige schrift van de moslims.
Tussen zonsopkomst en zonsondergang eten deelnemers aan de ramadan niet. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd. Deze maaltijd heet sahoor. De maaltijd die tijdens de vastenmaand direct na zonsondergang wordt genuttigd, heet de iftar. (bron Metro)
De maaltijden worden zo mogelijk ver van tevoren klaargemaakt. Deze dame van het Berbervolk, in dit geval de Touareg*, is bezig met het deeg voor diverse broodjes. Ze vindt het prima om op de foto te gaan, maar ze gaat wel door met haar werk.

Hierbij een traditioneel recept voor anijsbroodjes: Let op, het is een grote hoeveelheid, want de maaltijden gebruik je samen en iedereen mag aanschuiven. Ook niet moslims worden uitgenodigd.

Recept van Oum Abdillah
Voor het deeg:
4 kommen bloem (+/-700 g)
2 tl droge gist
10 el suiker
2 eieren
5 dl lauwe melk
4 el anijszaadjes
75 g boter
1 tl zout
Voor op de broodjes:
Sesamzaadjes
Eigeel
Suiker
De anijszaadjes even in de warme pan grillen, zo komt de smaak beter vrij. Opgepast, ze branden snel aan, en das nie lekker.
Bloem, anijs en zout in een kom doen. In het midden een kuiltje maken. Daarin de gist en suiker oplossen met wat melk. De los geklopte eieren erbij. Beetje bij beetje melk bijvoegen terwijl je kneed. Eens je een bal hebt gevormd, de bal op je werkvlak goed kneden. Nu beetje bij beetje de boter bijvoegen terwijl je kneed.
Weer in de kom doen en met plasticfolie afdekken. Een uur à anderhalf uur op de warmste plek in de keuken laten rijzen. Bolletjes van maken en op bakplaat leggen. De bolletjes moeten iets groter dan een pingpongballetje zijn maar kleiner dan een tennisbal.
Afdekken en een half uurtje laten rijzen.
Eigeel met tl water los kloppen. Met een brede penseel op de broodjes smeren. Wat suiker en sesamzaadjes op de broodjes strooien. Op een temperatuur van 150 à 180°C goudbruin bakken. Smullen maar!

Nog een tip: eet en drink tijdens de Ramadan niet op straat, ga naar binnen voor de lunch, eet op je hotelkamer, of ergens waar je niet opvalt.
Dit wordt zeer gewaardeerd!

* Haar tatoeage stelt de letter Yath voor, een 't' in het Arabisch.