Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Facinerend Marokkaans Hollyoued

Atlas gebergte,
Marokko


In Ouarzazate zijn verschillende [url="http://www.youtube.com/watch?v=FeaPDOsOg88" target="_blank"]filmstudios te bezoeken[/url]: o.a. Atlas en [url="http://www.cla-studios.com/" target="_blank"]Cla [/url]Filmstudio’s. Locatie ongeveer 6 km buiten Ouarzazate richting AïtBenHaddou.
De entreeprijs is redelijk en in de winterperiode mochten [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/marokko/reisreporter/blogs/451.html" target="_blank"]wij[/url] er kosteloos in.

Wandelend door hallen met filmattributen, filmdecors en hele filmsets zoals oud ‘Jeruzalem’. De studios hebben grote opslag/musea-achtige hallen met gebruikte toneelbenodigdheden, kleding, voertuigen, kleingeschaalde filmsets gebouwd ter voorbeeld en gebruikt voor overzichtsfilmopnamen. Buiten, de vele sets waar je vrij doorheen loopt blijken vele muren snelbouw te zijn, een raamwerk gepleisterd met gips, grote keien zijn beschilderd piepschuim! Allemaal net echt en gezichtsbedrog voor de bioscoopganger. O.a. hier opgenomen films: [i]Kundun, Jewel of the Nile, The Last Temptation of Christ, Star wars, Cleopatra, Asterix en Obelix, The Mummy, The Kindom of Heaven, Laurence of Arabia[/i]. Ik vond het zeer verrassend en bijzonder dat het zo vrij en makkelijk toegankelijk is. Je legt al gauw ettelijke kilometers lopend af dus houd rekening met water voor de hitte. Zelfs in December was het er erg heet. Voor sommige setlocaties is een auto aan te bevelen.

Het fotogenieke landschap van woestijn, bergen, zand en een scala aan kleuren biedt een juist decor voor vele woestijnfilms. Gelegen tussen de Anti-Atlas en Hoge-Atlas. De welbekende [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/marokko/zuidelijke_sahara_en_oases/reisreporter/fotos/155601.html" target="_blank"]Ksar AïtBenHaddou [/url]dichtbij is gerestaureerd om gebruikt te worden voor verschillende filmopnames -inmiddels op de lijst van werelderfgoed gezet. Marokko is als Noord Afrikaans land voor de filmproducenten makkelijk toegankelijk en eenvoudig om te kunnen werken, tevens is lokaal personeel in verhouding goedkoop en ruim voorradig anderzijds Ouarzazates inwoners en het dorp leven vooral vd filmindustrie. Vele Marokkanen die je spreekt zijn trots op de films waarin ze als figurant hebben meegespeeld, de gesproken beroemdheden en aan welke sets ze gebouwd hebben. Leuk om zo met de locale bevolking in gesprek te raken.

Maak het bezoek helemaal [i]‘Maroc-Hollyoued’ [/i]af en ga in Ouarzazate eten bij "[url="http://www.bestrestaurantsmaroc.com/en/restaurant-maroc/detail/chez-dimitri.html" target="_blank"]Chez Dimitri[/url]”. [url="http://www.ouarzazate-1928-1956.com/dimitri-le-grec/dimitri-le-grec.html" target="_blank"]Een restaurant uit de begin tijd van de filmopnames in Marokko (1928). [/url]Toen naast lokale tapperij voor het Franse legioenenleger en acteurs, ook benzinepomp, kruidenier, vertiermaker en ‘restaurant’. Nu naast het voortreffelijke cuisine (lunch en diner) is er enorm veel te zien. Vele filmsterren hebben hier gegeten wat te zien is aan alle ingelijste gesigneerde fotos en krantenknipsels die er hangen. Ook verscheidene oude Ouarzazate fotos toen het nog uit keten en simpele huisjes bestond.
Adres:22 Avenue Mohamed V, Ouarzazate (doorgaande hoofdweg)
Tel: 00212524887346
Email: restaurantchezdimitri@gmail.com