Madagaskar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Potten en pannen uit Ambatolampy

Madagaskar


In Ambatolampy, langs RN 7, vind je veel garages en andere metaalwerkplaatsen.
De auto-onderdelen van aluminium en andere huisraad, zoals kapotte pannen en bestek, gaan naar de pannenfabricage. Het aluminium heeft een laag smeltpunt (600 graden), waardoor het op een gewoon vuurtje gesmolten kan worden.

Het maken van een pan gaat als volgt: een voorbeeldpan wordt in het zand gedrukt dat zeer goed met de voeten aangestampt wordt. Voorzichtig word de pan verwijderd zodat een pan van zand overblijft. Dan wordt de pan in het zand gedrukt en er weer uit gehaald, zodat een mal aan de buitenkant overblijft. De twee helften worden weer voorzichtig over elkaar gezet.
Nu is er een kier ontstaan waar het gloeiend hete aluminium door een buisje wordt gegoten, zoals op de foto. Na een minuut is het aluminium al gestold en wordt de pan met twee haken opgepakt.
Zoals je ziet is het werk gevaarlijk. Blote voeten en hoge temperaturen, giftige dampen, het maakt niet uit, er moet geld verdiend worden.
Als je gaat kijken, geef dan wel een kleine fooi van ongeveer 1 euro, want tijd is voor deze harde werkers letterlijk geld omdat men per stuk betaald wordt.
De pannen worden in heel Madagaskar gebruikt, wij gebruiken een minipannetje voor suikerzakjes.