Lesotho

Lesotho wordt in zijn geheel omsloten door Zuid-Afrika en het is het enige land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter ligt. Het laagste punt van dit landje iets kleiner dan Nederland, ligt op 1400 meter. Wandel door het verlaten berglandschap en geniet van de rust, want Lesotho heeft slechts één stad. Door de ligging is het ideaal om dit minilandje te combineren met een reis door Zuid-Afrika.

Lesotho kent een gematigd klimaat met droge winters en warme, natte zomers. De seizoenen zijn door de ligging op het zuidelijk halfrond tegenovergesteld aan die van Nederland. Tussen november en maart kan het erg heet worden terwijl je tussen juni en augustus in de sneeuw kunt staan. De hoogteligging zorgt ervoor dat de temperaturen regelmatig naar extreme waarden kunnen schieten: van vijftien graden onder nul in de winter tot meer dan dertig in de zomermaanden. Van alle neerslag in het land valt vijfentachtig procent gedurende de zomer.

Het hele land kenmerkt zich door hoogland en bergen, waarvan Thabana Ntlenyana met 3482 meter de hoogste is. Sinds 2013 staat het Sehlabathebe National Park op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.
Van de twee miljoen inwoners is negentig procent christelijk. De overige tien procent bestaat uit moslims, hindoes, boeddhisten en Baha’i-volgelingen. Ruim twee derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land heeft zwaar te kampen met HIV en AIDS. Het percentage besmette personen is één van de hoogste ter wereld. 

Informatie over Lesotho

Alle highlights van Lesotho

Beste foto's & tips van Lesotho

'487574' door Jan10e '487574' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Zonder bewegwijzering

Jan10e

De wandeltrip naar de Maletsunyane Falls vanuit Semonkong is in een halve dag heel goed te doen. Je volgt wat ik de'boodschappen route' heb genoemd. Onderweg ontmoet je de 'cowboys' van Lesotho, de pakezels, zijn er eenzame huisjes in het glooiende groene landschap. Je bergschoenen raken geruineerd door de modder onderweg maar het einddoel is het zeker waard. De Falls vallen in een prachtige kloof. En om die kloof gaat het me nu. De entourage om de waterval is zeker nog mooier dan de waterval zelf. Hier een van de jongens die ons het laatste stukje naar het uitkijkpunt hebben gewezen met hun honden. Ik vrees dat we anders de falls hadden gemist omdat we ons op de vlakte bevonden en de kloof gewoon nog niet gespot hadden. Deze duikt namelijk stijl naar beneden. Voor de durfalllen: abseilen langs de waterval. De hoogste single drop in Afrika. Te regelen vanuit Semonkong Lodge.

'186860' door Tsjikatilo '186860' door Tsjikatilo

LesothoTeyateyaneng

LesothoTeyateyaneng

Dikke pret

Tsjikatilo

Een fototoestel tevoorschijn toveren tijdens de pauze bij een school zorgde voor een boel lol en zoals jullie zien leverde het ook erg enthousiaste reacties op..... een beetje teveel zelfs. De hele school liep leeg om op de foto gezet te worden en de leerkrachten lukte het niet meer om de leerlingen in bedwang te houden. De directeur verzocht ons op een gegeven moment dan ook vriendelijk of we als-je-blieft door wilden lopen. Hier hebben we natuurlijk gehoor aan gegeven en onder begeleiding van luid gejuich en gejoel hebben we de aftocht geblazen . Ik moet zeggen dat het de eerste keer in mijn leven was dat ik van school ben gestuurd....en eigenlijk voelde dat stiekem best goed ;-)

'487263' door Jan10e '487263' door Jan10e

LesothoMokhotlong

LesothoMokhotlong

Pakezels in Lesotho

Jan10e

Vanuit Semongkong is er een prachtige wandeling te maken naar de Maletsunyane Falls. De hoogste waterval van zuidelijk Afrika. Onderweg kom je de lokale bevolking tegen die al of niet te paard en al of niet met pakezels richting Semongkong gaan. De tocht is makkelijk zonder gids te doen. Je hoeft alleen maar de sporen te volgen. Af en toe nog wel gevraagd hoor onderweg. En bij de waterval zelf kregen we gezelschap van 2 jongens met hun honden. Trek er minimaal een dagdeel voor uit. Kosten: niets

Praktische informatie over Lesotho

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  januari t/m maart
 • Internet extentie
  ls
 • Hoofdstad
  Maseru
 • Aantal inwoners
  1,8 miljoen
 • Oppervlakte
  70% van Nederland
 • Reistijd
  13:30
 • Talen
  Seshoto, Engels, Zulu, Xhosa
 • Religie
  christelijk
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  266
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts
 • Aanvlieghaven
  Maseru (MSE)
 • Nationale feestdagen
  4 oktober Onafhankelijkheidsdag
Laat kaart zien
Filmdocumentaire over 'Cave of Fertility'

Eind 2012 maakte Ton van der Lee een filmexpeditie naar de Cave of Fertility, een heilige grot op 200 meter hoogte op de grens van Lesotho en Zuid-Afrika. Hier leven al sinds mensenheugenis ‘sangoma’s’, oftewel traditionele genezers van het Sotho-volk. Pelgrims komen van heinde en verre om bij deze...

Eind 2012 maakte Ton van der Lee een filmexpeditie naar de Cave of Fertility, een heilige grot op 200 meter hoogte op de grens van Lesotho en Zuid-Afr...

Skiën in Afrika

Bij Afrika denk je al snel aan droge steppes, wilde dieren en hitte. Maar binnenkort vertrekken wellicht de eerste skivluchten! Het minikoninkrijk Lesotho in zuidelijk Afrika wil namelijk de belangrijkste skibestemming van Afrika worden.

Bij Afrika denk je al snel aan droge steppes, wilde dieren en hitte. Maar binnenkort vertrekken wellicht de eerste skivluchten! Het minikoninkrijk Les...