From Kenia with love image
Tammy85

From Kenia with love

In Kenia schrijven Moses Onoo en zijn team sinds kort op bestelling namen in het zand van Bamburi Beach. Die worden met de digitale camera vastgelegd en gaan via e-mail naar Nederland. Daar wordt iedere foto afgedrukt en gaat vervolgens in een fraaie passe-partout van 20x30 cm. Via e-mail en per post bereikt de attentie of cadeaukaart zijn eindbestemming.

Ontwikkelingsproject
De Nederlander Pim Bottenberg is initiatiefnemer van de website www.strandnaam.nl en heeft in het kader van zijn 'micro-ontwikkelingsproject' de camera geschonken aan Moses Onoo. Trots laat de Keniaan zijn nieuwe digitale camera aan familie en vrienden zien. Een kleine US$ 350,- heeft hij gekost. "Dat staat gelijk aan zijn jaarsalaris als nachtportier. Hij toont het dan ook alsof hij een goudstaaf in zijn handen heeft", vertelt Bottenberg met een glimlach.

Geen eenvoudig klusje
"Het is niet eenvoudig om de naam goed in het zand te schrijven", legt Bottenberg uit. "Op het strand ligt erg veel rommel, dat moet eerst weg. Je moet zorgen dat er rond de letters wat schaduw valt om het goed leesbaar te maken. Iedere reliëfletter wordt met de hand 'opgebouwd'. Door de zeer felle zon kun je niet op het lcd-schermpje zien of een foto is gelukt. Moses moet eerst een schaduwplekje opzoeken en de camera dan onder een stuk doek houden..."

Levensverhaal
De internetondernemer gaat met zijn gezin al jaren in Kenia met vakantie en raakte bevriend met nachtwaker Moses. "Hij verdient € 25 (US$ 30) per maand, woont in een huttendorp en moet een grote familie onderhouden. "We werden gegrepen door zijn levensverhaal en het dagelijkse gevecht om te overleven. Ik heb zelf enkele webwinkels en ben op zoek gegaan naar een webwinkel waarmee hij en zijn familie de kost kunnen verdienen. Dat is www.strandnaam.nl geworden."

Andere gezinnen
Bottenberg vergelijkt zijn project met de micro-kredieten die in steeds meer ontwikkelingslanden worden verstrekt aan kansarmen die een eigen bedrijfje beginnen. "Het leuke is dat Moses nu helemaal thuis is in de nieuwe digitale wereld van e-mailen en foto's uploaden. Hij schakelt bij het maken van de strandnamen ook andere gezinnen van het huttendorp in. Inmiddels eten er acht families van www.strandnaam.nl."

Wil jij ook een strandnaam-kaart uit Kenia, waarmee je Moses en zijn team steunt, surf dan naar www.strandnaam.nl voor het bekijken van voorbeelden en het plaatsen van bestellingen.