Sao Vicente reisblogs

Gevangen

Martinatsea was er (tot 26 mei 2010) Gepost op 26 mei 104 reacties

Zie je al wat? De standaard vraag om half 7 ’s avonds wanneer in de schemering 1e stuurman, kapitein en stagiair de hemel (wat wij de sfeer noemen) afzoeken op zoek naar de eerste sterren. Na het ondergaan van de zon zijn voor ongeveer 10 tot 15 minuten zowel de horizon als de sterren zichtbaar. Het moment om de hoek tussen een aantal “geselecteerde” sterren en die horizon te meten. Aan de hand van minstens 3 sterren bepalen we vervolgens onze positie.

Achterhaald? Jazeker, maar wel leuk. Het houd iedereen ook weer een beetje bezig, want hoe hard we ook varen, hoe goed we ook kijken, we lijken in het midden van deze grote cirkel water om ons heen te blijven. Wanneer we dan eindelijk midden in de nacht aan de horizon een lichtje zien, doet dat het hart weer sneller kloppen. Maar ook die vaart weer langzaam van onze platte wereld…

Zolang we alles goed berekend hebben en we zitten waar we denken te zitten, zijn we nu al weer zo’n 12° op het noordelijk halfrond. Dat betekend dat we de grens van Neptunus zijn territorium weer zijn gepasseerd en dus tijd voor een middagje leedvermaak! De bemanningsleden die nog niet eerder de evenaar zijn over gevaren ondergaan een doop, waarbij ze eerst ‘toonbaar’ gemaakt moeten worden voor ze Neptunus onder ogen mogen komen. Een mooi kapsel, waar hier en daar de tondeuse een beetje uitgeschoten is en een geurtje van etensresten.. Was ik mijn vorige stage de pollypok, ben ik nu een trusty shellback en heb ik de kans om eenmalig 6 nieuwe bemanningsleden hartelijk uit te lachen! Uiteindelijk knielen ze voor Neptunus en kunnen ze eervol hun certificaat in handen nemen.

Dat we de 44 dagen durende reis niet helemaal zouden kunnen zeilen was op voorhand al bekent, maar na vertrek in Kaapstad was het kiezen tussen veel wind op de kop of weinig tot geen wind. Dit laatste werd de keuze en daarom zijn we de eerste twee weken de kust van Afrika gevolgd tot een goede wind ons weer meer naar het westen blies. Omdat we aan boord een beperkte brandstofvoorraad hebben en de doldrums nog voor de boeg lag, werd besloten een bunkerstop te maken op Kaap Verde. Volgens planning lopen we dan ook 25 mei snel Mindelo binnen om daar de tanken weer te vullen voor we de tocht vervolgen naar Gibraltar, hier halen we een aantal gasten aan boord voor de tocht naar Valencia. Fijn om weer even land te zien, maar ver zullen we niet komen omdat we niet ingeklaard worden, dat betekend dat we niet voorbij de hekken van het haventerrein mogen komen en dus alleen maar kunnen dromen van het barretje aan de andere kant van de straat.

We blijven gevangenen van de zee, hoe vaak we ook de evenaar oversteken…

Martin Verweij

Martinatsea Positie 32451 (0 p.) Lid sinds 16-02-2010 Foto's en tips: 18 Blogs: 18 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

SAIL
2 7
Gepost op 27 augustus
Nederland Amsterdam
Het koude Noorden
3 3
Gepost op 08 augustus
Noorwegen Kristiansand
Lisboa
4 4
Gepost op 28 juli
Portugal Lissabon

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hoi trusty shellback! (??)
Wat een vorderingen. En wat een gereken. Het klinkt imponerend om met behulp van een paar sterren je positie te kunnen bepalen. Zoals je het beschrijft lijkt dit de fase van het echte zeemanswerk met heel veel dagen eindeloos veel water om je heen;
het blijft een geweldig avontuur en erg leuk om te lezen en te volgen.
En Martin, met jouw poetische neigingen en het opzoeken van het woord 'doldrums' , kan ik het niet nalaten door te sturen waar ik op stuitte:

being in the doldrums" refers to being in a state of listlessness, despondency, inactivity, stagnation, or a slump, as characterised in Coleridge's The Rime of the Ancient Mariner:

All in a hot and copper sky,
The bloody Sun, at noon,
Right up above the mast did stand,
No bigger than the Moon.

Day after day, day after day,
We stuck, nor breath nor motion;
As idle as a painted ship
Upon a painted ocean.

Hey sailor, we verheugen ons op je volgende verslag!
Veel groeten van René, Daan en Ineke

Veel groeten van René , Daan en Ineke

Door: • Geplaatst op

Hej Trusty shellback,
Je klinkt al als een volleerde zeebonk. Je uitleg over de positiebepaling is zelfs te begrijpen voor een landrot als ik. En ach jongen, we zijn wel allemaal gevangene van iets........
Toch zijn er volgens mij slechtere gevangenissen dan een verblijf op zo'n prachtig schip en bedenk: zo'n reis als "in het voetspoor van de Beagle" maak je je hele leven niet meer!
Geniet ook van de laatste (peil) loodjes!

Groetjes
Anno&Marielle

Door: • Geplaatst op

Hey Martin, Klinkt weer heerlijk al die sterren. Jammer dat de tv uitzendingen weer klaar zijn.
Hier druk achter de computer om alle mensen te boeken voor de Tall Ships Races 2010 en de North Sea Regatta. Ik hoor graag al je andere verhalen komende zomer. Ga je ook nog Tall Ships Races varen?
Goede vaart in ieder geval!

SEE YOU AT SEA www.atseasailtraining.com

Door: • Geplaatst op

Ha Martin, je ziet alleen water en sterren om je heen en toch heb je zoveel beleefd
en genoten, het is weer een prachtig verslag geworden, waar wij dan ook van genieten.
Zijn jullie ook een beetje bijgetankd op Kaap Verde met nieuwe energie, zodat jullie
aan het volgende deel van de lange reis over de oceaan kunnen beginnen?
Goeie vaart, we kijken uit naar je volgende blog, vanuit Gibraltar?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.