Oost Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost Ghana image

Oost Ghana

Oost Ghana
Ghana
Wisseschout

Perikelen bij de grens

Het is een onverharde, slechte, zeer smal en bochtig weggetje. Het gras staat zo hoog dat we niets zien. Ineens stopt de chauffeur van de Jeep. Een dik touw is over de weg gespannen. We zijn er zegt hij. Er staan twee mannen. De ene komt stampend en nors kijkend dichterbij. Je ziet toch dat de grens dicht is zegt hij. Jullie hebben hier niets te zoeken. WEGWEZEN. Kom over drie dagen maar terug.

Het is verkiezingstijd in Ghana. En dat betekend dat alle grenzen gesloten worden. Waarom. Niemand kon een plausibele verklaring geven.
Het zou maar één a twee dagen duren en voor de zekerheid hebben we het op twee dagen gehouden voor we het weer proberen. Onze chauffeur improviseert ondertussen een alternatief programma.

Drie dagen later proberen we het opnieuw. Nu met openbaar vervoer. We zitten voor het geval dat al vroeg te wachten. Achter ons ligt een enorme berg met kleding door een hulporganisatie hier gedumpt. Het bestaat hoofdzakelijk uit o.a konijnenpantoffels en dikke wintertruien. Niemand kijkt er meer naar om. Het ligt letterlijk op straat gesmeten. Als enige toeristen zitten we hier en we hebben dan ook de nodige aandacht. De grens is nog niet open en men weet niet wanneer dan wel. Gewoon wachten.

Ik breng dan maar eens een bezoek aan het openbaar toilet. Een soort goot waar je met zijn tienen tegelijk zit te plassen. Gezellig hoor ??? En het ruikt ook zo lekker ?? Mijn blanke billen zijn DE trekpleister hier

Na uren komt het seintje dat de grens met Togo opengaat. De Jeep [ met busjes kan niet vanwege de slechte weg ] krijgt nog gauw een andere band, oliepijl wordt gecontroleerd en de bagage op het dak gebonden.

Maar ja de jeep is niet vol dus moeten we weer wachten. Mijn man stelt voor om voor de ontbrekende vijf mensen te betalen. Maar nee dat willen ze niet. Even later snappen we waarom. Er gaan geen acht maar vijftien mensen in. En wij moeten naast de chauffeur op de voorbank. De rest wordt erin gepropt. Over elkaar heen liggend en op de grond. En het is al zo warm.

En zo passeren wij de grens. Na controle van onze passen en visa's en het invullen van papieren gaat het touw naar beneden. Togo we komen eraan. Op naar nieuwe avonturen