Mole NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Safari light

Mole NP,
Ghana


In Ghana moet je de natuur wel wat zoeken. Ben je hier naar op zoek, ga dan naar het Mole NP. Dit NP in het noorden van Ghana is het grootste natuurreservaat van het land en één van de beste plekken om op safari te gaan. Verwacht geen Oost-Afrika, de volledige big 5 zal je niet vinden, maar er zijn wel olifanten, buffels, apen, antilopen en heel veel soorten vogels. Dat klinkt misschien minder spannend, maar het is zeker niet minder leuk. Sterker nog, wie olifanten van dichtbij wil zien, doet er juist goed aan om naar Mole af te reizen. Door de jarenlange inzet van rangers leeft hier een overvloed aan olifanten, een populatie die nog steeds groeit.

Je kunt hier een wandelsafari maken o.l.v. een (gewapende) gids, een safari die veel weg heeft van een speurtocht. Grote delen van het NP zijn namelijk bedekt met bosschages en kreupelhout, waardoor het wel even zoeken is, maar als je dan op nog geen 3 meter afstand oog in oog staat met de grijze reuzen, is de beloning groot (een foto hiervan zal ik later plaatsen).

De beste kans om ze te spotten, is bij de waterplaats. Bij zonsop- en ondergang komen hele kuddes zich er wassen en drinken. En daar zit nou juist het pijnpunt, de bescherming gaat hier zover dat je daar juist dan niet mag komen. Slechts van grote afstand kun je de dieren observeren. Onze lodge lag op een steile berg en vanaf het terras hadden we uitzicht over het park en op de waterplaats in de diepte. Mijn lens schoot hier tekort, maar gelukkig heb ik met een verrekijker toch nog kunnen genieten van de drukte bij de poel. Op de foto zie je het water spiegelend in het laatste zonlicht.