West Gambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek eens een worstelwedstrijd

West Gambia,
Gambia


Worstelen (“Burreh”) is de nationale sport van Gambia, nog meer dan voetbal. De worstelwedstrijden zijn dan ook niet zo maar “wedstrijden”. Het is een zeer levendige lawaaierige opzwepende gebeurtenis van bijna nationaal belang met veel uitzinnig publiek en aanhangers, die je nog lang zal heugen.
Als je de arena betreedt kun je eerst even rondlopen over het terrein of een plekje op de tribune opzoeken. De worstelaars zijn leden van de verschillende stammen of dorpen in Gambia en aan iedere stam is het veel gelegen om hun cultuur te laten zien: hard werken, kracht, sterkte en eerlijk spel. Iedere stam wordt begeleid door een drumgroep die opzwepend getrommel laat horen. Een aangever roept het publiek op om voor hun stam te kiezen en hun worstelaars aan te moedigen. De regels worden uitgelegd, de drums spelen nog wat door, en dan begint het worstelen.
Het is geweldig om, samen met de Gambianen, dit te beleven, je – met hen - onder te dompelen in de opzweping van het aanmoedigen van de gekozen favoriet. Wandel daarna over het terrein en “kies” een nieuwe kandidaat om aan te moedigen. Overal staan groepjes worstelaars met hun eigen fanatieke fans. Een hapje en drankje ontbreekt uiteraard niet. Een geweldig leuke happening, waarbij je ervaart hoe enthousiast de Gambianen zijn bij dit worstelen, dat een eeuwenoude traditie is. Vraag ernaar, je zult gemakkelijk kunnen uitvinden waar en wanneer dit plaatsvindt, want iedereen zal het je kunnen vertellen; meestal op zondagmiddag in Serrekunda maar er zijn ook kleinere arena’s.