Tanameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bull Jumping

Tanameer,
Ethiopië


De Hamar bevolking leven in het zuiden van Ethiopië en wonen in spitsvormige hutten die gemaakt worden van gevlochten takken en zijn nomadische veetelers. Alles draait om vee. De status van een man wordt afgemeten aan de grootte van de veestapel. Het vee wordt niet verkocht om te eten, dit zou de status van de man schaden. Het uiterlijk is zeer belangrijk voor de Hamar. Ze vallen op door hun kleding en lichaam versiersing. Zowel de man als de vrouw besteedt aandacht aan het uiterlijk.

Bull jumping is een ceremonie die jonge Hamar moeten ondergaan voordat ze mogen trouwen. Het duurt drie dagen en wordt bijgewoond door vrienden, buren en familieleden van de jongeman.
Twaalf tot 20 dagen voordat het feest plaatsvindt, nodigt de bull jumper de mensen persoonlijk uit. Hij gebruikt hiervoor een vezel van een boom of plant waar hij een aantal knopen inlegt. Iedere knoop staat voor één dag. De genodigden verwijderen iedere dag één knoop en weten dan precies op welke dag ze worden verwacht.
De eerste 2 dagen bestaan uit festiviteiten. Geiten worden geslacht en er is voldoende drank gebrouwen. Het zijn dagen van eten en drinken en sociale contacten. De derde dag is het belangrijkste, want dan moet hij zijn kundigheid laten zien. Hij wordt bijgestaan door de maz, mannen die de ceremonie al achter de rug hebben, maar nog niet zijn getrouwd.
De maz plaatsen een aantal stieren naast elkaar. Als de jongeman niet zo groot is, sluiten ze af met aan het begin en uiteinde een kalf. Er wordt een aanloop genomen en op de eerste stier gesprongen. De maz houden de stier stevig vast aan de staarten, steken een hand in de bek en houden de hoorns vast zodat ze niet anders kunnen dan stilstaan. De jongeman mag niet vallen, dat zou een teken zijn van tegenspoed. Hij krijgt een herkansing, maar een tweede val is funest, dan hoort hij er niet meer bij en is een schande voor de familie. Na succesvol springen en lopen wordt de jongen gezegend en behoort tot de maz, totdat hij gaat trouwen.