Egypte Woestijn en oases

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eclipsgangers pas toch op de ijsberen!

Egypte Woestijn en oases,
Egypte


In 2006 reisde ik naar El Salloum in de Egyptische woestijn (aan grens Libië) om getuige te zijn van een totale zonseclips. Op de foto is het halverwege de ochtend en de ochtendmist trekt gelukkig goed op. Het zicht zal maximaal zijn. Tienduizenden zitten er klaar voor, op hun plekje in de woestijn met de gereedstaande equipment. De sfeer is er een van spannende afwachting.

Dit is alweer even geleden, net als de eclips van 2008 die ik combineerde met een reis door China. Daar stonden we ergens op het dak van een hoog hotelgebouw en het was weer prachtig!
De hieropvolgende jaren heb ik verstek moeten laten gaan en ook dit jaar reis ik niet af naar een 100% gebied, de Faeröer Eilanden of Spitsbergen. Overwoog Bergen in Noorwegen of Noord-Ierland maar bleef toch maar in Nederland, is nog 80%. Hoop voor iedereen dat de cloudcover zowel hier als daar mee gaat vallen.

Zojuist lees ik een hartverscheurend bericht: Een ijsbeer, vaste bewoner van Spitsbergen, is vanochtend gedood nadat hij een eclipstoerist had aangevallen. De amateur-astronoom is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het goed. De ijsbeer helaas niet.
De eclips is morgen tussen 09:30 en 11:48 uur.