Egypte

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Octopus is een van zijn vele gedaandes!

Egypte


Wat was dit een geweldig moment om deze octopus een tijdje te volgen.
De verschillende gedaandes en kleuren die hij ook aanneemt is erg prachtig om te zien.

Heel veel jaren hebben wij gedoken en gesnorkeld maar nog nooit zo'n grote octopus gezien, deze was bij ons hotel in Hurghada, dat een geweldig mooi huisrif heeft.

De armen van de inktvis en octopus zijn bezet met één of meer rijen zuignappen.
Tussen de armen zit de bek, een soort harde snavel, bedoeld om voedsel te vermalen en in stukken te snijden, zoals je op de foto goed kan zien.
Hiermee kan zelfs het harde schild van een krab gekraakt worden.

Koppotigen, en met name octopussen, zijn zeer intelligente dieren.
Ze kunnen symbolen en voorwerpen herkennen, voor lange tijd onthouden en zelfs gebruiken.

Zo zijn er voorbeelden van octopussen die kokosnootschalen en glazen potten open-en-dicht draaiden, met zich meedroegen om er een optimale schuilplaats van te maken of iets anders mee te doen.

Het inzicht van de octopus om voorwerpen mee te nemen, en soms zelfs te bewaren voor later gebruik, toont hogere intelligentie aan.

Ze zwemmen met behulp van vinnen die aan de zijkanten van hun lichaam zitten en door deze heen-en-weer te golven kunnen ze zwemmen en sturen.
Verder kunnen ze zichzelf snel wegschieten door water met kracht door een trechter te persen, je kunt dit zien als een soort straalaandrijving zoals je hier ook op de foto ziet.

Dit systeem werkt door een buis, een soort trechter, die in de mantelholte aan de onderkant van de kop van de inktvis zit.
Het water stroomt via de zijkanten van deze mantelholte naar binnen en vervolgens kan, door het samentrekken van spieren van de mantel, het water met kracht door de trechter naar buiten worden geperst.

We vonden het in ieder geval een erg bijzondere ontmoeting wat we niet gauw zullen vergeten en hebben er gelukkig veel videoopnamen en foto's van gemaakt!

Nog even wat anders, de site heeft weer kuren, hij wil geen gebied of regio opslaan, hopelijk is dit snel verholpen!