Makgadikgadi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Makgadikgadi image

Stokstaartjes op de Makgadikgadi

Makgadikgadi
Botswana
Guidowater

Stokstaartjes op de Makgadikgadi

Als klein jongetje waren er altijd 2 dier soorten die me meer interesseerde dan de rest. In de dierentuinen kon ik geen genoeg krijgen van de Pinguïns en van de Stokstaartjes. Nu 33 jaar later is dat nog altijd niet veranderd. Tijdens eerdere reizen wist ik de Pinguïns al eens in het wild te vinden maar de droom van wilde Stokstaartjes bleef bestaan.

Toen ik onze reis door Zuid-Afrika, Botswana en Namibië aan het plannen was kwam ik in contact met Jake van Gwetta lodge in Botswana. Op de website van de lodge werden Stokstaartjes tours aangeboden en per mail bevestigde hij dit. Het zou gaan om wilde stokstaartjes maar wel erg goed benaderbaar.

We spraken af dat we 2 nachten zouden blijven en boekten direct de tour ook. Omdat de tour slechts ging met minimaal 4 personen besloten we maar voor 4 man te betalen als er niemand anders was. We maakten een aanbetaling over en toen was het wachten. Jake reageerde soms dagen niet op mails maar gaf aan dat ze grote problemen hadden met de stroom voorziening waardoor er vaak geen internet mogelijk was. Op hoop van zegen dan maar....

4 maanden later reden we dan eindelijk het plaatsje Gwetta binnen. Midden in het plaatsje lag Gwetta lodge en al snel vonden we eigenaar Jake. Een super vriendelijke man en alles bleek perfect geregeld. We kregen de sleutel van ons huisje en brachten de spullen weg. De kamer bleek vol te zitten met muggen en er was geen klamboe. Eigenaar Jake kwam naar ons toe en wij gaven ons beklag over het huisje. Hij gaf aan alles op te lossen maar hij had nu iets anders. Over 20 minuten zou er een stokstaartjes tour vertrekken waar al 4 andere personen op geboekt waren. Morgen had hij nog niemand en dus was het voor ons misschien veel goedkoper om de tour nu te doen omdat de kosten dan gedeeld werden. We aarzelden geen moment pakten onze spullen en liepen met Jake mee naar de jeep.

In de jeep zaten al 2 Nederlanders een Amerikaan en een Zwitser. De tocht duurde ongeveer een uur en het was erg gezellig in de jeep. We wisselden informatie uit met elkaar over interessante plekken om te bezoeken. We kwamen door kleine dorpjes (nederzettingen) en langs grote baobab bomen. Uiteindelijk kwamen we op een stukje waar de chauffer / ranger begon te zoeken. Daar riep ik maar helaas het bleek een groepje Mongoosen te zijn.

Even later is het dan zo ver een groepje van 10 tot 15 stokstaartjes zit op en om een hol! De chauffeur geeft aan dat we gewoon uit kunnen stappen omdat ze niet schuw zijn. We naderen tot op ongeveer 5 meter afstand en het is echt geweldig! Na 5 minuten neemt de hele groep stokstaartjes ineens de benen en rennen de bosjes door.

Geen paniek zegt de chauffeur ik weet waar ze nu heen gaan. We stappen weer in de auto en rijden ongeveer 5 minuten voordat we om alle bosjes heen zijn. Voor ons strekt een leegte met slechts wat gras sprieten en midden in het lege veld zitten nu alle stokstaartjes. Het is wederom geweldig en we kunnen ze zelfs nog dichterbij benaderen. Als we allemaal voorzien zijn van voldoende foto's en vooral herinneringen rijden we verder naar de Makgadikgadi zout vlakte.

Een werkelijk eindeloze leegte met maar één ding, Zout! We stoppen voor wat spelletjes en gekke foto's en natuurlijk een sundowner! De zon gaat hier prachtig onder en er is geen wolkje aan de hemel! We rijden terug en na ongeveer een uur door de kou (na zonsondergang koelt het verschrikkelijk hard af) komen we aan bij de lodge.

Hier blijkt dat in het hele dorp de stroom is uitgevallen. Volgens eigenaar Jake komt dit doordat Gwetta op het stroomnet van Johannesburg en Gabarone aangesloten is. Als daar 's avonds de lampen aangaan is de stroom hier gewoon op. Er word een nieuwe stroomlijn aangelegd vanuit Kasane maar dat zou nog een jaar duren. Geen grapje dus dat hij zijn mail niet kan openen!

We besluiten allemaal aan een braai mee te doen en deze word extra leuk omdat alles zonder stroom bij kaarslicht moet plaatsvinden. We vragen ons af wat we hier morgen moet doen want we hebben de tour inmiddels nu al gedaan. De andere Nederlanders adviseren ons verder te rijden naar Kasane omdat we daar onze tijd goed kunnen gebruiken. We overleggen met eigenaar Jake en hij vind het geen probleem als we maar 1 nacht blijven. Hij geeft aan een hekel te hebben aan het oplichten van mensen en snapt maar al te goed dat we nu maar 1 nacht willen blijven.

Tijdens de safari heeft Jake ook al onze spullen naar een andere kamer gebracht. Nog steeds veel muggen maar wel een klamboe!

De volgende ochtend gaan we afrekenen en wat blijkt... we krijgen zelf geld terug van Jake! Onze aanbetaling was meer dan we nu moesten betalen en dus doet hij alsof hij nu enorm baalt van zijn eerlijkheid!

Gwetta lodge.... misschien wel de meest vriendelijke accommodatie die ik ooit bezocht heb met een geweldige vriendelijke iets wat drukke eigenaar. Heerlijk eten en de beste tour die ik me ooit heb durven wensen. Enigste nadeel.... Die muggen!

Stokstaartjes in het wild zien : CHECK!

Foto's

94d44.jpg
94d44.jpg
Guidowater
a4a2c.jpg
a4a2c.jpg
Guidowater
f3454.jpg
f3454.jpg
Guidowater
94d44.jpg
94d44.jpg
Guidowater
6479c.jpg
6479c.jpg
Guidowater
f3454.jpg
f3454.jpg
Guidowater
6479c.jpg
6479c.jpg
Guidowater
640cd.jpg
640cd.jpg
Guidowater
96cc6.jpg
96cc6.jpg
Guidowater
640cd.jpg
640cd.jpg
Guidowater
96cc6.jpg
96cc6.jpg
Guidowater
edbb9.jpg
edbb9.jpg
Guidowater
edbb9.jpg
edbb9.jpg
Guidowater