Cuba Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Meer toerisme door vertrek Castro

Gepubliceerd: 21 feb 2008
0

Fidel Castro heeft dinsdag officieel bekend gemaakt dat hij afstand neemt van het presidentschap. Dit kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van Cuba. Wat betekent het vertrek van Castro bijvoorbeeld voor het toerisme naar het communistische eiland?

Broer Ráol
Fidel Castro kampt al sinds juli 2006 met ernstige gezondheidsproblemen en heeft sindsdien zijn broer Raúl naar de politieke voorgrond geschoven. Hoewel de jongere broer (76) minder populair is, wordt hij wel als een logische opvolger gezien. Mocht hij gekozen worden dan bestaat de kans dat Cuba langzaam maar zeker zal veranderen. Raúl mag dan wel lid zijn van dezelfde communistische partij als zijn broer, hij is wel degelijk voor een koersverandering. Zo is hij voorstander van het politiek-economische model van China. Hij vindt dat de Cubanen met 12 dollar per maand te weinig verdienen en wil naar het voorbeeld van China meer economische vrijheid – met behoud van het machtsmonopolie van de communistische partij.

Authentiek Cuba
‘Juist de puurheid van Cuba en de authentieke sfeer die het ademt, is bijzonder en trekt toeristen’, zegt reisspecialiste Saskia Oonk. Ze verwacht geen grote veranderingen op korte termijn maar vreest wel dat Cuba zal verwesteren als de handelsbarrière met Amerika zou worden opgeheven. Met de nodige passie vertelt ze over de gekleurde oldtimers, levendige cultuur en grote verhalen van de Cubanen. ‘Als je Cuba wilt ervaren kun je dat beter nu doen, nog voordat er grote veranderingen plaatsvinden', aldus de reisspecialiste.

Jaren '50
Erik van Doeselaar, woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair, verwacht in de komende transitiefase een toename aan passagiers. Volgens Van Doeselaar gaan toeristen naar Cuba omdat het voor hen voelt als een uitstapje naar de jaren vijftig. ‘Iedereen wil Cuba nog even meemaken, voordat het definitief verandert.'

Revolutie
Tijdens de Cubaanse revolutie van 1958-1959 verwierf Castro een immense populariteit onder zijn landgenoten. Ondanks aanhoudende armoede onder de bevolking, heeft hij de afgelopen 49 jaar die populariteit grotendeels weten te behouden. Door zijn marxistisch-leninistische gedachtegoed is hij in de rest van de wereld een omstreden figuur en heeft hij onder de Amerikanen en Europeanen vele vijanden gemaakt. Nu Fidel afstand heeft gedaan van de macht overweegt de Europese Unie echter haar banden met

Nieuw! Plaats nu je review over een bestemming waar jij geweest bent en maak kans op 2 tickets naar India.

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Cuba artikelen
Reisnieuws
Hoeveel van deze paspoortstempels ken jij?

25 nov 2016, Door de douane gaan is vaak een heel gedoe. Maar van die nieuwe paspoortstempel beur je weer helemaal op. Dit zijn de meest bijzondere die wij vonden. Welke ken jij?

0
Bizar
Dit zijn de raarste bijgeloven ter wereld

15 nov 2016, Loop nooit onder een ladder door, vermijd zwarte katten en pas op dat je geen spiegel breekt. Het zijn allemaal bijgeloven die voor ongeluk zouden kunnen zorgen, die wij heel vanzelfsprekend vinden. Op andere plekken in de wereld zijn ze wat minde...

1
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.