Meer toerisme door vertrek Castro image
Cecile janisse

Meer toerisme door vertrek Castro

Fidel Castro heeft dinsdag officieel bekend gemaakt dat hij afstand neemt van het presidentschap. Dit kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van Cuba. Wat betekent het vertrek van Castro bijvoorbeeld voor het toerisme naar het communistische eiland?

Broer Ráol
Fidel Castro kampt al sinds juli 2006 met ernstige gezondheidsproblemen en heeft sindsdien zijn broer Raúl naar de politieke voorgrond geschoven. Hoewel de jongere broer (76) minder populair is, wordt hij wel als een logische opvolger gezien. Mocht hij gekozen worden dan bestaat de kans dat Cuba langzaam maar zeker zal veranderen. Raúl mag dan wel lid zijn van dezelfde communistische partij als zijn broer, hij is wel degelijk voor een koersverandering. Zo is hij voorstander van het politiek-economische model van China. Hij vindt dat de Cubanen met 12 dollar per maand te weinig verdienen en wil naar het voorbeeld van China meer economische vrijheid – met behoud van het machtsmonopolie van de communistische partij.

Authentiek Cuba
‘Juist de puurheid van Cuba en de authentieke sfeer die het ademt, is bijzonder en trekt toeristen’, zegt reisspecialiste Saskia Oonk. Ze verwacht geen grote veranderingen op korte termijn maar vreest wel dat Cuba zal verwesteren als de handelsbarrière met Amerika zou worden opgeheven. Met de nodige passie vertelt ze over de gekleurde oldtimers, levendige cultuur en grote verhalen van de Cubanen. ‘Als je Cuba wilt ervaren kun je dat beter nu doen, nog voordat er grote veranderingen plaatsvinden', aldus de reisspecialiste.

Jaren '50
Erik van Doeselaar, woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair, verwacht in de komende transitiefase een toename aan passagiers. Volgens Van Doeselaar gaan toeristen naar Cuba omdat het voor hen voelt als een uitstapje naar de jaren vijftig. ‘Iedereen wil Cuba nog even meemaken, voordat het definitief verandert.'

Revolutie
Tijdens de Cubaanse revolutie van 1958-1959 verwierf Castro een immense populariteit onder zijn landgenoten. Ondanks aanhoudende armoede onder de bevolking, heeft hij de afgelopen 49 jaar die populariteit grotendeels weten te behouden. Door zijn marxistisch-leninistische gedachtegoed is hij in de rest van de wereld een omstreden figuur en heeft hij onder de Amerikanen en Europeanen vele vijanden gemaakt. Nu Fidel afstand heeft gedaan van de macht overweegt de Europese Unie echter haar banden met