Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Gun je dia's een nieuwe kans.

Nederland


Gun je dia’s een tweede kans.
Voor iedereen die nog diadozen in de kast heeft staan heb ik een paar bruikbare tips.

Met een goede diascanner kun je je oude herinneringen prachtig laten herleven. Zelf heb ik een Epson V 500 die me heel goed bevalt. Intussen is er ook al weer een nieuwere versie op de markt, de V550.

Het digitaliseren is niet moeilijk maar het kost wel vrij veel tijd. Je kunt vier dia’s tegelijk scannen en dat duurt ongeveer 5 minuten. Neem de krant dus maar mee, dan gebruik je de wachttijd tenminste nuttig.

Bij aankoop van de scanner kreeg ik een schijfje met het Adobe programma Photoshop Elements 9.

Dat is onmisbaar om de kleuren van je scan bij te werken. Het meest gebruik daar het automatisch slim repareren bij het kopje “verbeteren.” Ook de automatische kleurcorrectie zorgt vaak voor een verrassende verbetering. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, die ik lang niet allemaal gebruik.

Om stofjes, haartjes en krasjes weg te werken gebruik ik ook het Adobe programma. Dat werkt verbluffend goed. Maar voor het snijden en rechtzetten werk ik liever met Picasa. Dat is voor mij gebruiksvriendelijker.

Als ik een serie af heb maak ik er met behulp van Windows Movie Maker een mini-documentaire van. Je kunt dan ook ondersteunende teksten toevoegen.
Met behulp van Wikipedia (via Google snel te vinden) voeg ik kaartjes, vlaggen en andere leuke plaatjes toe.

En als je een Freecorder programma op je computer installeert kun je via You Tube eindeloos veel bijpassende muziek gebruiken.
Dit alles bij elkaar vreet tijd, maar je krijgt zo wel een heel leuke tweede kans om van je dia’s en dus ook je oude vakanties te genieten.
Veel plezier!