Denemarken image

Denemarken


Reisgids

Denemarken
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Denemarken bestaat uit vasteland, een enorme landtong, en enkele honderden eilandjes eromheen. De grotere eilanden zijn Seeland, Funen, Vendsyssel-Thy, Lolland en Bornholm. De meeste grotere eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen. Het land is relatief vlak en staat er net als Nederland om bekend een heel vrij en tolerant land te zijn. Denemarken is verder bekend om de sprookjes van Hans Christian Andersen, Vikingen, roggebrood en designwinkels. Zeker lokale ontwerpers zijn er in overvloed te vinden.

Ook zijn er veel aquaria, zoals het Nordsømuseum wat het grootste aquarium van Noord-Europa is. Voor de kinderen zijn er meerdere attractieparken waaronder Legoland. In de hoofdstad Kopenhagen is er genoeg te beleven. Hier vind je het pretpark Tivoli en het beroemde beeldje de Kleine Zeemeermin. Neem de fiets om de stad te verkennen of slenter over een van de langste winkelpromenades ter wereld, Strøget.

Denemarken heeft drie nationale parken waar prachtige landschappen te zien zijn. Je kunt er fietsen, paardrijden, wandelen en kamperen. In de bezoekerscentra van de parken kan je navragen waar je het beste naartoe kan. Het nationale park Thy is het grootste park van het land, waar veel fiets- en wandelroutes te vinden zijn. Bij Klitmøller kunnen windsurfers terecht bij een van de beste windsurfplekken van Europa. Het nationaal park Mols Bjerge kent de meest gevarieerde landschappen van het land. Het gebied bestaat uit bossen en heidevelden en er zijn veel oude dorpjes en landhuizen te vinden. Een leuk kustplaatsje is Ebeltoft. In Denemarken vind je ook de Waddenzee, waarvan er delen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Langs de kusten van Jutland zijn de langste zandstranden van Europa te vinden. In de wateren van Roskilde Fjord en Isefjord kan je goed kanoën en kajakken. In Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken kun je op de landtong lopen waar twee zeeën samenkomen (het Kattegat en het Skagerrak). Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat wat betekent dat de zomers niet al te warm zijn en de winters mild blijven.

Uit eten gaan in Denemarken kan duur zijn maar als je zelf je eten klaarmaakt of een simpel gerecht koopt bij een straatstalletje bespaar je veel geld. Een andere tip is om je trein- en buskaartjes een maand van tevoren al te kopen want dit scheelt veel geld. Kijk ook of een toeristenkaart een optie is; hiermee krijg je korting op allerlei attracties en op vervoer. 

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

De Faeröer eilanden
De Faeröer eilanden
Faeroer
Panoaram
Cruizin' Faroer.
Cruizin' Faroer.
Faeroer
Canipel

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Denemarken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Denemarken dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid: deense kroon. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    5 mei – Bevrijdingsdag
    Dag waarop de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 wordt gevierd.

    5 juni – Dag van de grondwet
    Op deze dag wordt de invoering van de eerste grondwet ui 1849 gevierd.

    15 juni – Valdemars Dag
    De geboorte van de Deense vlag (Dannebrog) wordt gevierd.

    25-26 december – Kerstmis

    Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren vallen ieder jaar op een andere datum. 

  • Denemarken – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Denemarken, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Denemarken gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type K
  • De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen.
    Het oppervlak van Denemarken is even groot als Nederland.
    De gesproken taal/talen: Deens.