Georgië

Georgië is een onbekend maar ideaal vakantieland: het is enorm gevarieerd, de economie trekt aan dus worden voorzieningen steeds beter, maar het is er nog goedkoop. Georgië ligt deels in Azië, deels in Europa en is beïnvloed door verschillende culturen, doordat er vroeger handelaren op de zijderoute de grenzen passeerden.

Zo herken je Arabische, Perzische, Turkse en Griekse invloeden. Ook het klimaat en natuur zijn enorm gevarieerd: in een gebied anderhalf keer zo groot als Nederland, vind je een subtropische klimaatzone (West-Georgië), een alpiene zone (Kaukasusgebergte) en woestijn (Oost-Georgië). Je kunt zowel een bergtocht maken met indrukwekkende uitzichten als een wandeling door subtropisch bos. Door de variëteit in klimaat en landschap zijn er ook een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten te vinden. Van alles komt er voor: bamboe, palmbomen, theeplantages, eucalyptusbomen etc.

De mooiste plekken bevinden zich met name aan de Military Highway die door de vallei van de Terek loopt. Het Gergeti kerkje is bekend om zijn prachtige ligging. Ook het Tusheti National Park en het Inkit meer zijn hoogtepunten. Georgië was de eerste christelijke natie ter wereld en het oudste wijnland. Een bezoek aan een wijnproeverij is dus een must! Voor cultuurliefhebbers zijn er onder meer oude grotsteden te zien en langs de zwarte zee vind je stranden die niet onder doen voor die aan de Spaanse Costa, maar waar het wel een stuk rustiger is. Ieder jaar komen er veel toeristen naar kustplaatsen als Soechoemi en Batoemi voor het warme zeewater en de mooie stranden.

De hoger gelegen gebieden zijn populair door de mogelijkheden om te skiën, klimmen en wandelen. De hoofdstad Tbilisi staat bekend om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen in de stad. Rondom de bronnen zijn verschillende badhuizen te vinden waar je nog steeds gebruik van kan maken. Het water zou een heilzame werking hebben door de temperatuur en de zwavel en minderalen. Verder zijn er ook veel bijzondere historische gebouwen te vinden in Tbilisi. Georgië is heel geschikt voor individuele reizigers van verschillend kaliber. Genoeg te zien en te doen!

Informatie over Georgië

Alle highlights van Georgië

Beste foto's & tips van Georgië

'434704' door herman m '434704' door herman m

Georgië

Georgië

David...Garedzja-kloo

herman m

Het David Garedzja-klooster is een in rots uitgehouwen Georgisch-orthodox kloostercomplex in Oost-Georgië in de regio (mchare) Kacheti, op de hellingen van de berg Gareja, 60-70km ten zuidoosten van de hoofdstad Tbilisi. Het complex omvat honderden cellen, kerken, kapellen, refters en woonverblijven in de uitgeholde rotswand. Een deel van het complex bevindt zich in het Agstafa-district van Azerbeidzjan. Er woedt daarover een grensgeschil tussen de Georgische en Azerbeidzjaanse autoriteiten. Het gebied is ook de thuisbasis van beschermde diersoorten en het bewijs van enkele van de oudste menselijke bewoning in de regio. In de Sovjetperiode was het kloostercomplex doel van schietoefeningen door het Rode Leger. Er is toen veel verwoest. Na de onafhankelijkheid van Georgië zijn er vele herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

'517195' door Zandkorrel '517195' door Zandkorrel

Georgië

Georgië

Ushguli

Zandkorrel

Eén van de redenen waarom ik naar Georgië wilde, was om naar Svaneti te gaan. Het reisprogramma omvatte een dagtocht door deze regio naar het dorpje Ushguli. De beschrijving klonk heel bijzonder en een beetje sprookjesachtig. In werkelijkheid was het dat ook en nog meer. Na drie uur rijden met een fourwheeldrive door een prachtig landschap en slechts zelden een tegenligger, kom je in dit dorpje aan. Traditionele huizen (de torens), een restaurantje, een kerk en een Bed & Breakfast, gelegen tussen de bergen. Alsof je een stap terug in de tijd doet.

'478667' door Fransvdg '478667' door Fransvdg

Georgië

Georgië

Klauteren bij het...D

Fransvdg

David Gareja stichtte in de 6e eeuw na Christus in de provincie Kachetië een klooster. Vanuit Tblisi kun je een prachtige dagtocht er naar toe maken. Het landschap is een verrassing. Het grootste deel van Georgië is groen maar dit gebied oogt als een grote gele savanne. Sommige mensen noemen het zelfs de Georgische woestijn. Het fraai gerestaureerde Lavra klooster is met de auto goed te bereiken. Hier wonen nog een paar monniken. Ook zie je daar de grotwoningen van hun voorgangers. Je excursie wordt pas echt leuk als je ook naar boven klautert langs steile geitenpaadjes. Neem wel een stok mee, want daar kun je onderweg veel steun aan hebben! Boven op de bergrug heb je een weids uitzicht. Aan de ene kant ligt Georgië, aan de andere kant strekt Azerbeidzjan zich in de diepte uit. Maar je hebt geen paspoort nodig want je blijft op Georgisch grondgebied. Via een smal pad kom je bij het verlaten Udabnoklooster. Hier zijn nog fraaie oude fresco’s te zien. Helaas is er wel een flink aantal bekrast en beschadigd door erosie. In de Sovjettijd is er bepaald niet zachtzinnig met deze kunstschatten omgegaan. Het Rode Leger hield hier namelijk schietoefeningen met het hooggelegen kloostercomplex als doel…. Trek minstens twee uur uit voor je wandeling en neem beslist een fles water mee voor onderweg. Moe maar voldaan kun je na afloop van je klauterpartij tot rust komen in het kleine kerkje van het Lavra klooster.

Praktische informatie over Georgië

 • Officiele website
  [url="http://www.tourism.gov.ge/geo/" target=_blank]www.tourism.gov.ge[/url]
 • Beste reistijd
  april, mei en september
 • Internet extentie
  ge
 • Hoofdstad
  Tbilisi
 • Aantal inwoners
  4,9 miljoen
 • Oppervlakte
  1,7x Nederland
 • Reistijd
  5:30
 • Talen
  Georgisch
 • Religie
  orthodox
 • Tijdsverschil
  3 uur later
 • Tijdverschil
  3 uur later
 • Telefooncode
  995
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  negatief in bepaalde gebieden, de overige gebieden moet je waakzaam zijn
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyfus indien langer dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Tbilisi (TBS)
 • Nationale feestdagen
  26 mei Onafhankelijkheidsdag

Kaart van Georgië en omgeving

Doen: de allermooiste hikes ter wereld

Hiken is iets wat wij reizigers graag doen. Al wandelend de mooiste natuur en omgeving verkennen, kom je dicht bij de ware aard van het land. Columbus Travel laat je de allermooiste hikes ter wereld zien. Trek die wandelschoenen maar vast aan!

Hiken is iets wat wij reizigers graag doen. Al wandelend de mooiste natuur en omgeving verkennen, kom je dicht bij de ware aard van het land. Columbus...

Bijzondere verlaten plekken die mensen zijn vergeten

Er bestaan vele plekken op aarde die ooit heel druk bezocht werden of bewoond waren. Elk met een eigen verhaal wat er voor zorgde dat de plek drastische veranderde. Kijk mee naar 8 bijzondere verlaten plekken die we niet mogen vergeten!

Er bestaan vele plekken op aarde die ooit heel druk bezocht werden of bewoond waren. Elk met een eigen verhaal wat er voor zorgde dat de plek drastisc...

Georgië en Abchazië - Aan de grens van het paradijs

Dit verhaal begint feitelijk eind jaren negentig, als ik stuit op een boek van Konstantin Paustovksi. De sprong naar het Zuiden gaat over de belevenissen van een nieuwsgierige Russische schrijver die de uitdijende grenzen van het jonge Sovjetimperium achterna reist. Paustovksi beschrijft de kust nab...

Dit verhaal begint feitelijk eind jaren negentig, als ik stuit op een boek van Konstantin Paustovksi. De sprong naar het Zuiden gaat over de belevenis...