Paramaribo foto's & tips

2001-2002 Fort Zeelandia in Paramaribo.

2001-2002 Fort Zeelandia in Paramaribo. (gemaakt in Paramaribo)
Door: Babette Rens
Fort Zeelandia is een voormalig Nederlands fort in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, aan de linkeroever van de rivier de Suriname. Sinds 2004 is het een museum.

Het fort ontstond in het begin van de 17e eeuw, toen de Nederlanders een handelsvestiging stichtten nabij het Indianendorp Parmirbo, het latere Paramaribo. Om de nederzetting te verdedigen werd een versterking aangelegd. De Engelsen veroverden deze in 1651 en noemden hem Fort Willoughby, naar Lord Willoughby. In 1667 veroverden Zeeuwen onder Abraham Crijnssen het fort en de nederzetting. Het fort werd Fort Zeelandia genoemd; de nederzetting Nieuw Middelburg. Deze naam sloeg nooit aan. Mensen van buiten Paramaribo noemden het plaatsje zelfs simpelweg foto (fort). Fort Zeelandia, gelegen aan de rivier de Suriname, werd uitgebreid met vijf bastions. Nadat in 1712 de Fransen een succesvolle aanval hadden uitgevoerd op een deel van de plantages rond Fort Zeelandia, werd op de rechteroever van de rivier een nieuw fort gebouwd, Fort Nieuw-Amsterdam. Fort Zeelandia werd een kazerne, en later een gevangenis.

In 1967 werd het fort gerestaureerd, waarna het Surinaams Museum hier werd gehuisvest. In april 1982 namen de militairen rond Desi Bouterse hun intrek in het fort. Het werd Nationaal Hoofdkwartier, en werd gebruikt om tegenstanders van het regime op te sluiten, onder wie Surendre Rambocus en diens ondergeschikte Jiwansingh Sheombar na het mislukken van hun tegencoup op 11 maart 1982. Op 8 december van dat jaar werden op het binnenplein vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse omgebracht, een gebeurtenis die bekend staat als de Decembermoorden. Sinds 1995 is in het fort weer het Surinaams Museum gevestigd.

Info over deze foto met tip

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Paramaribo inspiratie

Aangekomen in Suriname nemen eerst de tijd om Paramaribo te verkennen. We horen van de manager van ons hotel dat we het beste naar de waterkant kunnen gaan d...

>>

Deze leuke dames wilden wel even poseren voor de foto. Ik moets wel beloven dat ik nog wat bij ze zou kopen. Nou keuze genoeg!

>>

Dit standbeeld, een immigranten-echtpaar, werd op 4 juni 1994 onthuld ter herdenking van de komst in Suriname van de eerste Brits Indische immigranten, de vo...

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.