Jungle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jungle image

Belevenissen uit Suriname (3)

Jungle
Suriname
Gerholdt

Belevenissen uit Suriname (3)

Op z’n Hollands
Voor de broodnodige beweging & mijn plezier vond ik het weer eens tijd om een stuk te gaan fietsen. Van Tamanredjo naar Plantage Peperpot op Commewijne. Met Abdul heb ik afgesproken bij de ingang, waar hij onder mijn Nederlandse invloed stipt op tijd was. De weergoden staken een spaak door ons wiel. De tijd benutten we met een praatje over de verkiezingen met de bewakers van de plantage. Toen het enigzins droog was wandelden wij over de plantage. Van alle planten, bomen & wilde dieren die op de diverse informatie borden werden aangegeven, hebben we alleen de muggen gezien en gevoeld, die ons met hun enorme prikkers verjoegen.

Op de terugweg begaf mijn ketting het......., een wandeling van ongeveer 6 km bij 30graden, een vochtigheidgehalte van 40% en een afslankmethode van 1 kg p/u was de prijs die ik voor deze dag moest betalen......

FATU
FATU is een standup commedian show vanuit Nederland/de Bijlmer, die voor een weekend in Suriname/Torarica was. Op culturele- & uitgaansmogelijkheden valt er in Suriname voldoende te doen. In gezelschap van Vesla was het een humoristisch avondje uit, afgesloten op de noten van een live band bij Rumourz in het Kras.

Berg & Dal
Actie, natuur & cultuur. Langs de Suriname rivier ligt de oude plantage Berg & Dal waar Kersten een avontuurlijk atractie park en resort van heeft gemaakt. Dit niet zonder slag of stoot en medewerking van de oorspronkelijke nazaten van de voormalige slaven van de plantage. Je kunt er over verschillende kabelbanen in een totale lengte van 1200 meter abseilen, kanoeen over de Suriname rivier en een historische culturele wandeltocht maken, onder begeleiding van een zeer goede gids met veel kennis van de plantage. Een heerlijke gevarieerde dag.

Creola
Met mijn Valentijns Tante, Rinia en Vesla bezoeken we Creola, de oude sinaasappelplantage van mijn Opa & Oma en de plek waar mijn moeder opgegroeid is. Tante Rinia is er ook al 4 jaar niet meer geweest, dus ook voor haar is het een bijzonder uitje. Helaas staat de boel er verwaarloosd bij en half onder regenwater. Wij hebben een cultureel historisch kapitaal in de familie waar niks mee wordt gedaan............

Ik heb nog een wens: een keer samen met mijn moeder in Suriname zijn.

Brownsberg
Zoals afgesproken meld ik mij om 9.00 uur bij het reisbureau voor de binnenlandse trip naar Brownsberg. Tatyana grapt dat de tour al vertrokken is, maar als zij na 20 minuten wachten belt waar ze blijven, blijken ze werkelijk al om 8.30 uur vetrokken te zijn. Eheuuu, we zijn toch nog in Suriname, sinds wanneer vertrekken ze dan te vroeg, stamel ik? Een hoop verwarring, want alle 6 personen die geboekt hebben, zitten in de bus. Jaaah da’s lekker, behalve ik.......... Een samenloop van omstandigheden, 1 van de passagiers zou morgen vertrekken naar de Raleighvallen, maar was een dagje te vroeg, de bus was er vandaag al om 8.30 uur en toevallig stond de “verkeerde” passagier er ook al. Alles zat dus mee, en iedereen kon optijd vertrekken om optimaal te genieten van de dag. Snel werd er een taxi geregeld die achter de bus aansjeesde om de passagier door mij te verwisselen. De reisorganisotar schaamde zijn ogen uit z’n kop en zei dat dit noooooiiiiiit eerder is gebeurd...........

Op Brownsberg werd ik beloond met een groep wilde Brul-apen. Eindelijk, wilde dieren......, en heb ik gedoucht onder de Leo-waterval.

Verkiezingen
Er was geen betere tijd en manier om Suriname tot in haar aders te leren kennen. Door de verkiezingen van 25 mei las ik in alle kranten, hoorde ik van iedereen die er over sprak en zag ik op TV wat er allemaal speelt in de samenleving. Met 1 vraag: “gaat u stemmen of wat vindt u van de politiek” kreeg ik heel veel te horen. Massa meetings, stem adviezen, propoganda en feestvreugde. Suriname staat aan een nieuw begin, en wie gaat deze kar trekken: Bouterse........... ?

Ik gun de Surinamers een betere infrastructuur, een hogere levenstandaard en eerlijke regel- & wetgeving

Backpacken
Vanaf vrijdag 28 mei pak ik mijn rugzak weer in en vervolg ik mijn reis door het Noordelijke Amazone gebied van Latijns Amerika.

Vanuit Paramaribo vertrek ik naar Nickirie om daar de oversteek te maken naar Guyana. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dat via de geadviseerde route ga doen of op mijn eigenwijze avontuurlijke manier. De bezorgde woorden van mijn vader “nu maak ik me echt zorgen om je” hebben mij aan het twijfelen gebracht.

Via het binnenland van Guyana reis ik naar Lethem/Bonfim in Brazilie en verder omhoog naar Santa Elena in Venezuela. Door het zuiden van Venezuela reis ik naar Colombia waar ik bij Puorto Carreno het Guerilla gebied binnenkom. Als dat allemaal goed gaat, dan ben ik rond 18 juni in Bogotta waar ik een diner afspraakje heb met Kristel uit Aruba.

Foto's

c3aa4.jpg
c3aa4.jpg
Gerholdt
c3656.jpg
c3656.jpg
Gerholdt
c884a.jpg
c884a.jpg
Gerholdt