Cajamarca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuelap. Een pachtige, historische, niet toeristische lokatie van de Chachapoyas

Cajamarca,
Peru


Tussen groene heuvels en bergen, op een hoogte van 2000 meter, ligt een ruïne veel ouder dan Machu Picchu en gebouwd met meer stenen dan de piramides in Egypte. Bereikbaar met openbaar vervoer en volgens mij ook via persoonlijk georganiseerde toertjes, maar het meest avontuurlijk te bereiken per voet.
De Ayapoyas (people of the clouds) leefden hier 1000-1400AD, lang voor de Inca's. Ze bouwden een prachtig citadel, ronde huizen met puntige stro daken (voor de vele regen) en mummificeerden hun geliefden nadat ze hoog in rotswanden werden vastgeklemd.
Het museum in Leymebamba is ontzettend goed opgezet, de gewoontes van deze mensen zijn zeer interessant, de natuur is jungle-like en vochtig, de mensen zijn nog niet bezig met de toerist-dollar en er zijn veel mogelijkheden voor originele markten, frisse wandelingen met veel vlinders en bloemen, ontdekkings tochten naar historische sites en typische natuur wonderen zoals de Valle de Belen.

Het is echt de moeite waard om hier heen te reizen om een hele andere indruk van Peru te krijgen, ik en mijn tentje werden overal met open en vrolijke armen ontvangen.