Arequipa en Lago Titicaca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geheimen in de diepte van het meer...

Arequipa en Lago Titicaca,
Peru


Lago Titicaca is het op één na grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van zo’n 8300 km². Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel, en is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het duurt een volle dag om het meer van de ene naar de andere kant te bevaren. In het meer liggen 41 eilanden. Sommige hiervan zijn dichtbevolkt. De bekendste eilanden zijn Isla del Sol, Amantaní en Taquile.
Het Titicacameer werd lang aanzien als een sacrale plaats onder Andeaanse ‘indigenas-stammen’. Ze staan in contact met de geest van Mama Qota, of Heilige Moeder, en geloven dat de krachtige geesten in de diepten van het meer leven.
Volgens een Andeaanse legende ligt de oorsprong van de beschaving bij het Titicacameer. De scheppingsgod Viracocha lichtte een donkere wereld op door de zon, de maan en de sterren vanuit het meer op te laten reizen en hun plaats in het heelal in t nemen. Hij verwekte ook zijn kinderen, Manco Capac en zijn zuster Mama Ocllo in de ijskoude wateren van het meer met de bedoeling dat zij Cuzco en het begin van de Incadynastie zouden stichten. Later, tijdens de Spaanse verovering, zou het meer in gebruik zijn genomen als heilige schatkamer voor het goud van het keizerrijk. Deze schat bevat het losgeld voor een belangrijke Inca die de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro gevangen hield in de 16de eeuw. Oceanograaf Jaques Cousteau heeft twee maanden lang met mini-onderzeeërs de diepten van het meer onderzocht, maar er geen goud aangetroffen. Tot grote verbazing van de wetenschappelijke wereld ontdekte hij er wel een 60 cm lange, driekleurige kikker die schijnbaar nooit boven water komt.
Tijdens mijn reis door Peru ben ik met de boot vanaf Puno in een uur of drie/vier naar Isla Amantani gevaren... een geweldig mooie tocht! Het meer heeft een prachtige kobalt blauwe kleur… om ons heen af en toe wat eilanden en boven ons de blauwe lucht en witte stapelwolken… dat was een paar uur genieten..!!