Cartagena

Cartagena Koningin van de Caribische zee

BartSteenbergen was hier op 2015-04-18 Gepost op: 2015-04-24 1 reacties.
Aangezien ik voor mijn werk in Barranquilla was, moest ik wel een kijkje nemen in Cartagena, beide steden liggen namelijk maar twee uur van elkaar vandaan. Cartagena, voluit Cartagena de Indias genoemd, staat met haar oude centrum, fort en haven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hieronder mijn 24 uur in Cartagena…

Samen met een collega besluiten we om de bus te pakken bij de bus terminal van Barranquilla. Aangekomen bij het loket kopen we bustickets voor ongeveer 20,000 pesos en binnen vijftien minuten gaat de bus ook al vertrekken. Soms kan het in Zuid-Amerika ook snel gaan, maar misschien is het ook gewoon puur geluk. Ik ben erg nieuwsgierig naar wat ik onderweg zal zien. Maar helaas kom ik er onderweg achter dat de omgeving met dorre vlaktes even inspirerend is als wat uit de speaker van de mini-van komt. Ik zit voorin de bus en zie dat het digitale nummer verspringt van 1 naar 2, deze zanger ga ik dus de hele rit nog meemaken.

Het oude centrum van Cartagena is een echt fort en het geeft een apart gevoel wanneer de taxi de poort binnenrijdt. Je hebt het gevoel dat je een andere wereld instapt. Ik zie smalle, kleurrijke straten, huizen met balkonnetjes en bloemen in volle bloei. Elk straatje heeft net weer iets anders en dit maakt het zo uitnodigend om vast te leggen op foto’s.

We zijn gestopt voor een trap die leidt naar de de top van de muur van Cartagena. Bovenaan zien we een leuk barretje (Cafe del Mar), en we besluiten om daar een koud biertje te gaan drinken met uitzicht op de Caribische zee. Naast ons zien we een stand van een DJ en later horen we een soort lounge muziek en zie ik al meer en meer toeristen hetzelfde terras op komen. Achter ons wappert de Colombiaanse vlag, en daarachter ligt het moderne gedeelte van Cartagena.

Ons hotel is aan de andere kant van het oude centrum, vlakbij de klokkentoren (Puerta del Reloj). Deze toren heeft aan alle vier de kanten een klok. Vroeger werd het gebruikt als kapel, maar nu kun je er gewoon onderdoor lopen.

De volgende ochtend zijn we na een stevig ontbijt de taxi ingestapt om één van de Spaanse forten te bekijken, die gebruikt werd om de stad te verdedigen. Het San Felipe de Barajas is het grootste en ook het sterkste fort ooit gebouwd door de Spanjaarden in al hun koloniën. Nadat we gisteren meerdere hoedenverkopers hoofdschuddend nee hadden verkocht, is vandaag de sterke zon aan hun zijde. Lopend steil omhoog met de zon brandend in je nek, is net iets te veel voor ons en we besluiten dan toch een hoed te kopen. We hebben nu de echte toeristische look te pakken. Doordat het fort een stuk hoger ligt, is het ideaal voor een paar mooie overzichtsfoto’s. Als je meer details wilt weten over het fort zelf en hoe de stad vroeger verdedigd werd, is het aan te raden om een tour te boeken. En die kan je gewoon ter plaatse regelen.

Als laatste ‘activiteit’ zijn we naar het dichtstbijzijnde strand van Cartagena gegaan. De Caribische zee… Ik was even vergeten hoe heerlijk warm je aanvoelt. Ook de golven zijn hoog en krachtig genoeg om je te vermaken in de zee.

Voor degene die twijfelen aan Colombia vanwege drugs, de FARC en misschien andere negatieve berichten, echt niet doen!! Colombia is veel veiliger dan 20 jaar geleden en een echte aanrader voor als je in Zuid-Amerika bent. Je mist anders één van de mooiste landen in Zuid-Amerika. KLM heeft sinds maart 2015 een directe vlucht van Amsterdam naar Bogotá.

Ik heb zelf het gevoel dat ik te kort in deze stad ben geweest om alles goed te bekijken. Ik hoop daarom ook snel weer terug te komen zodat ik meer kan ontdekken. Aan de andere (rechter) kant van Barranquilla heb je een nationaal park – PNN (Parque Nacional Natural) Tayrona, dit park staat voor de volgende keer op het to-see lijstje.

Wanneer je nog Colombia reistips hebt, laat dan alsjeblieft een reactie achter.

¡Hasta La Próxima!

Geschiedenis van Cartagena in het kort…

Cartagena is in 1533 gesticht door Pedro de Heredia en het bloeide op tot de voornaamste haven van Spanje aan de Caribische kust. Vanuit Cartagena werden vele van de veroverde schatten in Zuid-Amerika naar Spanje verscheept en vanwege deze schatten was de stad dan ook een doelwit voor andere landen/ piraten in de Caribische zee.

In 1810 was Cartagena één van de eerste steden in Colombia die zich onafhankelijk verklaarde van Spanje, waarna het weer werd heroverd door de Spanjaarden in 1815. Uiteindelijk was het Simón Bolívar’s troepen die Cartagena bevrijdden in 1821 van dezelfde Spanjaarden. Cartagena wordt nu ook wel the Heroic City genoemd.
0
1
Alle blogs van BartSteenbergen
 

1 reactie(s) bij "Cartagena Koningin van de Caribische zee"

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.