Paaseiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De mooiste zonsopkomst op Paaseiland

Paaseiland,
Chili


Niets is mooier dan de eerste blik op de beroemde Moai’s bij zonsopkomst. En liefst nog even daarvoor want de silhouetten in de duisternis roepen een mystieke sfeer op. Je zult vroeg op moeten maar het is een korte nachtrust waard.
De mooiste plek om de zonsopkomst te gaan kijken is bij Ahu Tongariki, tevens een van de grootste Ahu’s op Paaseiland. Op deze plek staan 15 gerestaureerde Moai’s. Deze Moai’s zijn omgevallen door een Tsunami in de jaren zestig. Veel Moai's braken hun nek tijdens de val, het hoofd is later met cement weer vastgezet; om deze zwakke plek niet te belasten heeft men ervoor gekozen de hoofddeksels, topknots genoemd, niet meer terug te zetten. Daarnaast waren veel topknots ook beschadigd. Eén Moai heeft wel een rode 'hoed' opgekregen. Dat was een actie van lokale bewoners toen de restaurateurs 's avond weg waren.
Als de zon achter de beelden opkomt krijg je een prachtig beeld. Als het dan ook nog wat bewolkt is kun je prachtige plaatjes schieten. Enige nadeel is dat de Ahu Tongariki precies aan de andere kant van het eiland ligt. Je slaapt namelijk normaal gesproken in Hanga Roa en dit ligt op ongeveer een half uur rijden van Ahu Tongariki. Je zult dus een auto moeten huren om hier te komen. Voor de liefhebbers bestaat ook de mogelijkheid om op een grasveldje naast de Moai’s te kamperen.