Rio de Janeiro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rio de Janeiro image

Metropool van de Samba Deel 1/3

Rio de Janeiro
Brazilië
Ernstdanielnijboer

Metropool van de Samba Deel 1/3

Metropool van de Samba Deel 1/3

Rio de Janeiro... meest geadoreerde, bezongen en besproken stad van de wereld. Een contrastrijke metropool die een stevig beroep doet op al je zintuigen.. want de Samba bruist letterlijk op elke straathoek.
Er bestaat geen stad in de wereld met zo n eenduidige reputatie als die van Rio de Janeiro. Het levensmotto van de Cariocas, de bijnaam voor de inwoners van Rio, is onomstotelijk gelijk aan muziek, dans en kleur. Een ingewortelde levensstijl die zijn sporen vindt in het oude Europa en Afrika.

O Samba a Liberdade sem Sangue e sem Guerra.
Vandaag de dag zien we deze invloeden nog steeds terug in het dagelijks leven; in de kunst, in de filosofie, onder de populaire Afro Candomble-religie, en zelfs nog onder de nieuwe generatie muzikanten. Rio s populaire Afro-artiest MartNalia verwoordt dit prachtig in haar muziek; “... Onze vrijheid is niet verkregen door oorlog of bloedvergieten, maar dankzij de Samba..."
Samba is dus meer dan alleen muziek en ritme wat je hoort, ziet of proeft. Samba staat voor passie, temperament, een levensinstelling. Toen de Brazilianen tijdens de afgelopen WK-kwartfinale verloren van de Hollanders, kreeg coach Dunga
er flink van langs in de nationale pers. O Globo, de grootste krant, kopte vol venijn dat het nationale team speelde zonder Samba. De Gele Kanaries speelde systeemvoetbal en daar houden de trotse en fanatieke Brazilianen over het algemeen niet zo van.

Maar bij Samba denk je vooral aan het meest uitbundige feest waar deze stad wereldwijd om bekend staat: Carnaval!
het beroemdste spektakel in Rio de Janeiro. Een onweerstaanbare kakofonie van ritme, felle kleuren en opzwepende dans, waar zelfs de meest stijve calvinistische Hollander niet op stil kan blijven staan. HET evenement waar iedereen het hele jaar
al naar uitkijkt... jong, oud, arm of rijk.. van de elite strandwijken van Ipanema en Leblon tot de armoedige en beruchte sloppenwijken als Rocinha en Vidigal... alles wijkt voor dit fenomeen dat miljoenen in Brazilie en daarbuiten, het leven van alledag even doet vergeten om zich gedurende vier dagen van het jaar te storten in een wereld van glitter, ritme en kleuren.

Op het moment dat je dit leest (Februari), is Rio omgetoverd in een stad die praktisch tot stilstand is gekomen, terwijl de rest van de wereld boven de evenaar doordendert in aandelenkoersen, pensioenopbouw of loonstakingen.

Rio beweegt zich in een andere dimensie. Sambascholen houden hun verkiezingen voor het beste Sambalied, naaiateliers draaien overuren voor de duizenden themakostuums, en mannen timmeren nachtenlang aan constructies en imposante afbeeldingen voor de rijk versierde praalwagens.
Als spannend hoogtepunt; een uiterst serieuze bikini-billen wedstrijd. Wie mag straks als Koningin van de Samba de stoet aanvoeren op de Avenida, de paradestraat van het Sambadrome-stadion? Miljoenen bezoekers en TV-kijkers zullen getuigen zijn van de kampioen onder de Sambaschool. Carnaval is serious big business!

De aanloop naar het hoogtepunt in februari, begint al na Nieuwjaar. Winkels sluiten hun deuren, bedrijven reageren niet meer
op telefoontjes, drukke verkeersstraten worden afgesloten voor kilometerslange blocos (optochten) met dansende menigten
in het kielzog van kleurrijke praalwagens afgeladen met schetterende speakers. Het is volop zomer, de Cariocas zijn onbereikbaar en denken nog maar aan een ding .... Carnaval!

(vervolg Deel 2/3 Rio de Janeiro)

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Metropool van de Samba Deel 1/3"

 • profile image comment
  Door Daphnekeune• geplaatst op 03 Feb 2014 | 14:16:48

  Je schrijft een mooi verhaal over Rio!
  Liever gezegd: mooie verhalen over Rio! (maar liefst 3 achter elkaar!)
  Ik zie dat je een nieuwkomer bent hier op de RR-site. Wellicht een tip waardoor je meer aandacht krijgt voor je interessante blogs: plaats ze met tussenpozen van een paar dagen of zelfs een week, dan zul je zien dat je er meer reacties op krijgt, want dat verdienen ze.

  Gr. Daphne

  Bericht aangepast op 08:12:13
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 04 Feb 2014 | 20:25:06

  wat een mooie blog, ik zou bijna een kijkje willen nemen in Rio. Je hebt er ook een super mooie foto bij geplaatst.

  Bericht aangepast op 08:12:13