Uyuni reisblogs

Nog een dagje zoutvlakte en Uyuni

afpmvannunen was er (tot 13 sep 2007) Gepost op 09 mei 101 reacties

Fijn een keertje uitslapen, om 8.00 uur hebben we pas ontbijt. Na het ontbijt rijden we naar een plaatsje in de omgeving. Met Ivor maken we een wandeling van ongeveer een uur of 3. In het begin is het heel veel klimmen. Als eerste komen we bij een kerkje en een pleintje. Ivor weet er het een en ander over te vertellen. Dan lopen we verder naar boven toe. Onderweg vertelt Ivor nog hoe de mensen leven en welke materialen ze gebruiken. Ook legt hij uit hoe het komt dat er zo veel huizen staan zonder dagen. De mensen maken hun plafonds van cactushout en leem. Bovenop het dak ligt een soort stro. Als het dak niet goed bijgehouden wordt dan wordt het cactushout nat en dan is het cactushout net papier en zakt het dak in. De mensen verlaten dan hun huis en bouwen op en andere plek weer een ander huis. Tenslotte lopen we weer naar benden waar we middenin de lama's belanden. Prachtige beesten met een zeer onschuldige blik. Weer gearriveerd bij de Jeeps gaan we terug naar het hotel waar we 's nachts hebben geslapen. Hier staat een overheerlijke lunch op ons te wachten, er was zelfs appeltaart. Klaar met eten worden alle spullen p de Jeeps geladen, wij lopen nog even door het dorp en dan gaan we weer door naar de volgende plek, Dit is het zouthotel dat midden op de zoutvlakte staat. Eerst stonden er blijkbaar twee zouthotels op de zoutvlakte maar wij gaan naar de kleinste, het heeft wel niet meer de functie als hotel maar het is nog maar het enige hotel dat er nog staat. Vandaag de dag is het hotel een handwerkerswinkeltje waar je diverse beeldjes kunt kopen gemaakt van zout. Ook kun je nog wel zien hoe het hotel eruit heeft gezien. Het hotel is helemaal gemaakt van zoutblokken en zelfs het meubilair is hier gemaakt van zout. We lopen er een keer om en doorheen. Ook nemen we hier op een gepaste manier afscheid van onze gids, chauffeurs en de kokkin. Na de diverse mooie woorden rijden we weer verder naar een zoutwinning. De vlakte is allemaal verdeeld in vierkante stukken die afgeschraapt worden. Hier ontstaan dan heuvels met zout. Het is een heel leuk gezicht om op zo'n grote oppervlakte die heuveltjes zout te zien liggen. Honderden mannen zijn hier dag in dag uit, jaar in jaar uit voor een schamel loontje aan het ploeteren. De opbrengst voor een ton zout is maar omgerekend naar euro's zon € 0,60. Dan rijden we door naar onze eindbestemming van deze dag. Uyuni. In Uyuni aangekomen rijden we eerst nog langs het treinenkerkhof met 19e eeuwse treinen. Uiteindelijk komen we aan bij ons hotel. Na 3 dagen met de Jeep rondgetrokken te hebben komen we aan in een overvloed van luxe, zeer ruime kamers en alles piekfijn in orde. De badkamer is geweldig en een welkome warme douche. Het dorpje is hier heel erg groot en we moeten morgen al weer vroeg verder dus we gaan wat geld wisselen, pinnen en daarna wat eten.

Weer een lange busrit te gaan. We rijden in ongeveer 7 uur van Uyuni naar Potosi. De busreis is alleen maar door de bergen op een zeer hobbelige weg. We hebben van Ivor (onze gids en teven eigenaar van het hotel in Uyuni) allemaal lunchpakketjes gekregen die we in de bus op kunnen eten, maar omdat dit niet te dien is met de weg besluit iedereen maar om het te bewaren. Onderweg stopt de chauffeur van de bus om zelf iets te gaan eten. Wij kunnen van deze gelegenheid gebruik maken om het dorpje, dat bestaat uit twee straten en een kerkje, te verkennen en om wat foto's te maken. Ook kunnen we hier onze eigen lunchpakketjes opeten. Daarna gaan we verder. Na onze stop komen we steeds meer vervoer tegen en aangezien de wegen maar gemaakt zijn voor eigenlijk 1 voertuig tegelijk ontstaan er benarde situaties. Twee auto's naast elkaar en dan een geweldige afgrond. In Potosi gaan we lekker wat rondwandelen. Onze reisbegeleidster heet ons verschillende dingen verteld wat wel interessant kan zijn. Zo ook de El Commandore, dit is een hele hoge toren bij het theater waar je naar boven kunt voor een leuk uitzicht over de stad. Ik vind het nogal meevallen. Het is wel leuk maar niet spectaculair. Hierna gaan we koffie drinken. Het is een heel leuke tent aan de rand van plaza 10 de noviembre. De koffie is heerlijk. Hierna gaan we terug naar het hotel waar we om 18.30 uur hebben afgesproken om te gaan eten. Ook hiervoor gaan we terug naar de plaza, daar zal wel et een en ander te vinden zijn. We vinden al snel een leuk restaurantje op de hoek. Dan weer terug naar het hotel. Douchen en slapen. Morgen is er weer een dag.

afpmvannunen Positie 340 (1133 p.) Lid sinds 09-09-2009 Foto's en tips: 276 Blogs: 21 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Kerkje in dorpje op zoutvlakte
blogfoto nr. 2
Lama's lekker aan het grazen aan het beetje gras op de zoutvlakt
blogfoto nr. 3
Zouthotel
blogfoto nr. 4
Een locomotief op het treinenkerkhof in Uyuni
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooi beschreven hoe zo'n tourtje over deze beroemde zoutvlakte zo'n beetje verloopt. Het is één van mijn wensen nog steeds om daar heen te gaan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.