Potosi

'461866' door frankpuravida '461866' door frankpuravida

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Verboden brandstof

frankpuravida

In het zuidwestelijke deel van de altiplano in Bolivia ligt o.a. het Eduardo Avaroa NP. Een van de highlights hier is de Laguna Colorada. Het rood gekleurde water lijkt het qua aandacht altijd te winnen. Maar op de oevers gebeurt iets heel moois. Daar groeit op enkele plaatsen de Yaretaplant. Een keiharde, zeer compact groeiende plant die voorkomt op hoogtes tussen 3200-4500m. Vroeger werd hij gebruikt als brandstof. Dat is nu verboden omdat hij anders met uitsterven wordt bedreigt. De plant groeit slechts 1 mm per jaar. Sommige exemplaren zijn 3000 jaar oud.

'327295' door papillonreizen '327295' door papillonreizen

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zilverwinning...

papillonreizen

De zilverwinning in de mijnen nabij Potosi, als ik er aan terug denk, bekruipt me opnieuw een machteloos gevoel. De arbeidsomstandigheden zijn dramatisch slecht. Terwijl de mannen zich afbeulen en kruiwagen na kruiwagen loodzwaar gruis de mijn uit sjouwen, varen slechts hun bazen en de reisagenten er wel bij... Meer daarover in een blog!

'158283' door Biniro '158283' door Biniro

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Vrouw met bolhoedje

Biniro

Mooie, rode wangetjes!

'484796' door Fietser '484796' door Fietser

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Alti Plano

Fietser

De Potosi regio licht tussen de Sala Uyuni en de grens met Argentinië. Een schitterend gebied, soms eindeloze "vlaktes" en dan weer ruig en woest. Tenminste in het gebied waar wij doorheen fietsten en zoals je kunt zien aan de weg niet altijd even comfortabel.

'457438' door Fietser '457438' door Fietser

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Alto Plano

Fietser

Aan de Aliti Plano dacht ik meestal aan een hoog vlakte op +/- 3500 m hoogte. Ben tot de ontdekking gekomen dat het toch anders is. Op deze dag moest ik zelfs 5x een pas over boven de 4000 m met als hoogste 4500 m. Tussendoor afdalen naar 37 a 3800 m, maar wel een van de top dagen met fantastische uitzichten.

'282870' door krid82 '282870' door krid82

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Kleuren van de...alti

krid82

De Siloli woestijn is onderdeel van de Atacama woestijn en staat bekend als de droogste woestijn van de wereld. Tevens bestaat deze woestijn uit een actieve vulkanische zone.

'75354' door adriaanoosse '75354' door adriaanoosse

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Leuk spiedelbeeld

adriaanoosse

Veel flamingo's in de meren van zuid west Bolivia.

'215781' door petey '215781' door petey

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Salar de Uyuni

petey

Toch nog maar een foto plaatsen van dit mooie gebied. Deze foto is gemaakt bij Salar de Uyuni (ongeveer 50km verderop). Waar alles adembenemend is (kortom alles is rond de 4.000m boven zeeniveau) en prachtig om mee te maken. Je voelt je vereerd als een van de enige bent die hier mag staan. Naar deze foto kan ik blijven kijken ik weet niet precies waarom, maar het heeft iets rustgevends denk ik. Als je ooit in de buurt bent is het zeker de moeite waard, want dit ruige gebied vindt je volgens mij nergens anders! De kleine witte bolletjes in het water zijn flamingo's, dat is ook wel raar om ze hier zo hoog boven zeeniveau tegen te komen (ze zijn daarom ook een stuk witter, doordat ze bijna tot geen garnalen eten die normaal de roze kleur aan ze geeft).

'190861' door kim84 '190861' door kim84

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Warmwaterbronnen

kim84

Salar de Uyuni. Alvorens deze grootste zoutvlakte ter wereld te bereiken rijdt je door een landschap van gestolde lavastromen, grillige rotsen kleurige meren en warmwaterbronnen.

'134950' door ruthvandebelt '134950' door ruthvandebelt

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zoutwoestijn

ruthvandebelt

De zoutwoestijn bij Uyuni van dichtbij.

'229460' door thewanderer '229460' door thewanderer

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Stenen boom, arbol de

thewanderer

Tijdens de Uyuni trip, in mijn geval vanuit San Pedro de Atacama, kom je naast diverse meren ook langs geisers en prachtige rotsformaties. Dit is de bekendste, Arbol de Piedra, de stenen boom.

'222808' door Lola '222808' door Lola

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Salt

Lola

Blokken zout op de Salar de Uyuni vlak na zonsopgang. Ik heb de foto genomen op de laatste, zeer vroege ochtend van een fantastische vierdaagse jeep-tour over de Altiplano van Bolivia, van Tupiza naar de Salar. De tocht voerde langs zoutmeren in diverse prachtige kleuren vol met roze flamingo's, langs rokende vulkanen, borrelende geisers, warmwaterbronnen en ontelbare bergen in vele pasteltinten, door woestijnen met bizarre rotsformaties en last but certainly not least over de beroemde zoutvlaktes.

'184944' door wjruiter '184944' door wjruiter

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Laguna Colorada

wjruiter

Op de hoogvlaktes van de Andes in Bolivia bevinden zich verschillende meren, met verschillende kleuren. Deze is rood gekleurd door de mineralen en microscopische algen. Heel erg verlaten(afgezien van de stroom jeeps met toeristen, maar dit is niet voor niets met alle mooi bezienswaardigheden) hoog, uitsgestrekt en adembenemend.

'459101' door hardom '459101' door hardom

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Butch Cassidy and the

hardom

De filmklassieker Butch Cassidy and the Sundance Kid met Paul Newman en Robert Redford in de hoofdrollen is gebaseerd op de criminele levensloop van twee outlaws die echt hebben bestaan. Op de foto een trein op het spoor bij de Boliviaanse mijn waar het tweetal hun laatste treinoverval hebben gepleegd voordat de Boliviaanse politie hen oppakte. In de film komt deze plek jammergenoeg niet voor. De periode in Bolivia is opgenomen in Mexico. De mijn is inmiddels leeggeroofd, maar dat is een mogelijk scenario voor een andere film

'139647' door sidonius '139647' door sidonius

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Expeditie

sidonius

Deze foto is gemaakt op het Salar de Uyuni. Ik gebruik hem als "afscheidsfoto" en als symbool voor onze nieuwe reis naar Patagonie. Ik wens alle reisreporters gezellige feestdagen (waar ook ter wereld) en een avontuurlijk en reislustig 2009 toe, met veel mooie nieuwe foto's die we met enthousiasme samen delen. Tot in januari! Fransje.

'135311' door sidonius '135311' door sidonius

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Oog van de Inca

sidonius

In dit kratermeer kun je heerlijk baden, het is lekker warm. Het meer, al in gebruik door een vroegere Incakoning, wordt ook wel Ojo del Inca genoemd, oog van de Inca. Zie ook mijn tip.

'488857' door jss '488857' door jss

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Maragua krater Bolivi

jss

Op de foto is de Maragua krater te zien, deel van de Cordillera de los Frailes bergketen in Bolivia. Een bijzonder, en vooral prach-tig gebied om te wandelen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor trekkings in dit gebied. Van korte wandelingen binnen een dagdeel, tot 4 daagse trekkings. Een mogelijkheid is om te starten vanuit Sucre, vanwaar je met een gids per jeep naar Chataquila kunt gaan om daar de tocht te starten. Het gebied is gekleurd in prachtige pastel tinten in haast onnatuurlijke patronen. Er zijn verschillende theorieën over hoe de krater ontstaan is. Er zijn in ieder geval fossielen gevonden van schelpdieren, wat er op lijkt te wijzen dat dit gebied ooit deel heeft uitgemaakt van een zee. Wandelingen in dit gebied brengen je door dorpjes van de Jalq’a en langs de landbouwveldjes en vele ezels rond de dorpjes. De pastelkleurige bergen en kloven worden hier en daar afgewisseld met een contrasterende groene boom. Net als de Salar de Uyuni is dit een haast buitenaards gebied. Maar wel met een weer heel ander landschap. Met weer andere pasteltinten. En andere geluiden die opvallen in de stilte. En, ook niet geheel onbelangrijk, het gebied wordt minder druk bezocht. Voor wie niet van wandelen houdt zijn er excursies per jeep mogelijk. Maar wandelen is naar mijn idee de beste manier om de grootsheid en de rust van dit landschap te kunnen ervaren.

'382940' door Schopman '382940' door Schopman

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Thermisch gebied Sol.

Schopman

We, mijn vrouw en ik, reden met een gehuurde SUV naar dit moeilijk te bereiken gebied. We reden over een zgn. ripioweg (ongeplaveid, smal en vol grote keien, gaten en kuilen) vanaf het salar de Uyuni (die enorm uitgestrekte zoutvlakte) naar dit stomende, naar rotte eieren stinkende, thermische gebied dat boven de grond siste en borrelde vanwege af en toe ontsnappende stoom en water, terwijl het onder de grond voelbaar trilde en rommelde. Het gebied is niet groot maar zeer indrukwekkend qua schoonheid en oorspronkelijkheid. Ruwe natuur in optima forma.

'215710' door rblankert '215710' door rblankert

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Kleurenpracht

rblankert

Laguna Colorada is onbetwist een van de mooiste meren van Zuid Amerika. Wanneer je de hoogvlakte van Salar de Uyuni doorkruist kom je langs diverse lagunes , maar bij deze past ... stilte.!

'218906' door Lola '218906' door Lola

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Laguna Verde

Lola

De meest schitterende, onaardse en adembenemende (letterlijk en figuurlijk) route die ik ooit heb gevolgd, is een jeep-tour van vier dagen over de Altiplano van Bolivia: van Tupiza naar de Salar de Uyuni. De tocht voerde langs zoutmeren in diverse prachtige kleuren vol met roze flamingo's, langs vulkanen, geisers, warmwaterbaden en bergen in vele pasteltinten, door woestijnen met bizarre rotsformaties en over de beroemde zoutvlaktes. Laguna Verde was in mijn optiek een van de mooiste meren. Die kleur...

'224359' door Lola '224359' door Lola

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Salt Flags

Lola

Landenvlaggen tussen de zoutblokken op de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. Ik heb de foto genomen op de laatste ochtend van de meest schitterende, onaardse en adembenemende (letterlijk en figuurlijk) route die ik ooit heb gevolgd: een jeep-tour van vier dagen over de Altiplano, van Tupiza naar de Salar de Uyuni. De tocht voerde langs zoutmeren, rokende vulkanen, borrelende geisers, warmwaterbronnen en -baden en ontelbare bergen in vele pasteltinten, door woestijnen met bizarre rotsformaties en over de beroemde zoutvlakte.

'504871' door ronderegt '504871' door ronderegt

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Adembenemend mooi

ronderegt

Onderweg naar de mijnstad Potosí, welke ligt op een hoogte van 4.090 meter, het asfalt van de doorgaande weg is goed en de omgeving adembenemend mooi.

'567532' door marcvankessel '567532' door marcvankessel

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Een 'schilderachtig'.

marcvankessel

Een schilderachtig landschap! Als één gebied deze titel verdient, dan is het dit wel. We bevinden ons namelijk in Desierto Dali; een surrealistisch woestijngebied vernoemd naar Salvador Dali. Toen we er waren dacht ik dat de gids een grapje maakte, en dat men zelf de plek maar een 'pakkende' naam had gegeven. Maar eenmaal thuis kwam ik er achter dat het de officiele naam is, en dat het inderdaad vernoemd is naar de beroemde schilder.

'155792' door janlodewijks '155792' door janlodewijks

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Mijnwerkersmarktje

janlodewijks

Op de mijnwerkersmarkt troffen we dit mannetje dat smorgens vroeg aan zijn stevig ontbijt bezig is. De temperatuur is dan nog rondom het vriespunt, Potosi ligt op 4000 meter hoogte, maar hij is goed ingepakt. Zijn wangetjes zijn wel schraal van de hoogte. Op de mijnwerkersmarkt koop je sigaretten, alcohol(96%!) en dynamiet om cadeau te doen aan de mijnwerkers die je tegen komt in de mijn. Alleen naar binnen gaan als je geen claustrofobie hebt..