Perito Moreno Gletsjer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

IJsbergje bij de Perito Moreno

Perito Moreno Gletsjer,
Argentinië


In oktober 2012 mocht ik op reportage als reisreporter van het jaar 2011. De reis was geweldig; de tocht naar en op de Perito Morenogletsjer vergeet ik niet snel. Het begint al als je het Lago Argentino ziet, waar de gletsjer in uitmondt. Het meer heeft een opvallende melkblauwe kleur; er drijven al stukken van de gletsjer in. Als de stukken smelten worden het complete sculpturen,meestal in de vorm van een zwaan.
De gletsjertong is 15 kilometer lang, 5 kilometer breed en ligt tot 80 meter boven het water. Wij bezochten zowel het linker-als het rechterdeel van de gletsjer. Perito Moreno is de enige gletsjer die nog steeds groeit, tot zo'n 2 meter per jaar. Door het groeien verspert hij op den duur de rivier Brazo Rico en sluit deze af totdat de druk te groot wordt en de ijsbrug met veel geraas doorbreekt, een rupture. Zo’n rupture zag je in maart 2012. Wij waren dus iets te laat voor dit fenomeen, maar we zagen en hoorden al wel stukken van de gletsjer afbreken.
Hier zie je het restant van de ijsbrug liggen. Een klein hoopje, vergeleken met de imposante berg erachter.
Tip: Stop vooral eens langs de oever van het Lago Argentino om de ijssculpturen te bekijken en te fotograferen, doe daarna een boottocht naar het linkerdeel van de gletsjer, eventueel een korte of lange hike, rijd door naar het centrale uitkijkpunt en geniet op de platforms van de gletsjer in volle glorie. Arrangementen overal in El Calafate te boeken, met bus of huurauto.