image
Getty Images

Je vliegtuigstoel upgraden naar premium economy, is dat het geld waard?

Waar de ‘gewone’ vliegtuigstoel steeds krapper wordt, nemen bijbetalingsmogelijkheden om je reis comfortabeler te maken alleen maar toe. Kosten variëren van een paar tientjes tot vele honderden euro’s, maar is een upgrade naar premium economy het geld waard en welke opties hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Knieën tegen de stoel voor je, geen beenruimte, pijn in de rug: vliegen in de economyclass is lang niet altijd een pretje. Vooral op langere vluchten wordt het een ware beproeving om de reis te doorstaan. Airlines spelen slim in op het ongemak van de reiziger en bieden vele mogelijkheden om het basisticket te promoveren naar een comfortabelere stoel. Businessclass is een prijsklasse apart, dus die laten we even buiten beschouwing, en we richten ons op de mogelijkheden binnen de zogeheten economy plus of premium economy.


Wat is premium economy precies?

Het premiumeconomy-product werd ontwikkeld om passagiers in economy meer ruimte en een algeheel betere ervaring te bieden. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in  de jaren negentig door de Taiwanese luchtvaartmaatschappij EVA Air, waarna tal van luchtvaartmaatschappijen volgden, zij het met name op de Europese en Aziatische markt. In het Midden-Oosten biedt alleen Emirates een dergelijk product aan. 
Met een vergelijkbaar uitziende stoel en iets betere maaltijdopties (soms inclusief alcohol), is premium economy vergelijkbaarder met economy class dan business class. Door de concurrerende prijs is het relatief toegankelijker maken dan business class  en first class. Ruimere zitplaatsen, extra beenruimte en een intiemere cabine zijn de belangrijkste voordelen. Maar ook extra bagage, kwaliteitsservice en voordelen zoals voorrang bij instappen en inchecken spelen een rol. 


Meer beenruimte kopen: wanneer heb je een goede deal?

Het grootste verkoopargument van premium economy is de belofte van meer beenruimte. De stoelen zijn een paar centimeter breder en de rijen staan iets verder uit elkaar, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de reiziger. Ook zijn de stoelen verder verstelbaar, wat de zitpositie comfortabeler maakt, en is er vaak een voetensteun toegevoegd. Veel reizigers waarderen deze extra ruimte, zeker op langeafstandsvluchten, maar het prijskaartje liegt er niet om: soms betaal je tot het dubbele van de oorspronkelijke ticketprijs.

Volgens luchtvaartexperts neemt de kloof tussen de tarieven van economy class en premium economy class af naarmate de reisdatum nadert. Veel reizigers hebben de premium tickets wegens de hoge prijs aan zich voorbij laten gaan, waardoor vliegmaatschappijen de stoelen niet verkocht krijgen en de prijs verlagen; kwestie van vraag en aanbod. Maar wat is nu duur en wanneer moet je toeslaan op een goede prijs? Ervaring over de jaren leert ons: als je voor een meerprijs van 15 tot 20 procent kunt upgraden naar premium economy, is dat een goede deal.


Welke vliegmaatschappijen bieden de beste premium economy class?

Skytrax reikt ieder jaar de World Airline Awards uit, een zeer toonaangevende erkenning voor de vliegmaatschappijen. De verschillende premium economy classes worden beoordeeld op basis van verschillende factoren, zoals de grootte en het comfort van de stoelen, de maaltijden en drankjes aan boord, de entertainmentopties en de algemene service. In de beoordeling van 2023 won het Taiwanese EVA Air de verkiezing van World's Best Premium Economy Class, gevolgd door Singapore AirlinesEmirates en Virgin Atlantic

Als we enkel kijken naar welke vliegmaatschappij de beste stoel biedt – de belangrijkste reden om voor een upgrade te kiezen – komt Emirates als beste uit de test. Ook hier staat Singapore Airlines op de tweede plaats en EVA Air complementeert de top drie.


Wat krijg je bij KLM als je upgradet naar premium comfort?

Bijna de helft (48%) van het totale aantal reizigers op Schiphol vliegt met KLM. Vooral voor intercontinentale vluchten is de vliegmaatschappij voor Nederlanders de meest voor de hand liggende optie, waarbij een upgrade van het ticket heel aanlokkelijk is. KLM biedt reizigers sinds kort premium comfort op geselecteerde vluchten, een klasse tussen economy en business class. We zetten de belangrijkste verschillen tussen economy class (het standaard ticket) en premium comfort van KLM op een rijtje:

  • Kosten: afhankelijk van datum en vliegduur, maar grofweg een verdubbeling van de prijs
  • Stoel: het zitvlak is 18 centimeter groter
  • Leuning: de rugleuning buigt 8 centimeter verder
  • Ruimbagage: 2 ingecheckte koffers in plaats van 1
  • Handbagage: 2 rolkoffers aan boord in plaats van 1
  • Eten & drinken: upgrade van het aanbod eten (ander menu) en drinken (bijzondere wijnen en likeuren)
  • Amusement: scherm met een diameter van 33,8 centimeter – dat is acht centimeter groter. Ook krijg je een noise-cancelling koptelefoon in plaats van de standaard earplugs

Naast premium comfort is het ook mogelijk om te kiezen voor economy comfort bij KLM. Voor de korte vluchten, binnen Europa, bevinden deze stoelen zich vooraan in het vliegtuig, waardoor je als eerste van boord kunt op de plaats van bestemming. Met alleen handbagage ben je dan razendsnel na de landing up-and-running. Ook krijg je vijf centimeter meer beenruimte en gaat de rugleuning vier tot vijf centimeter verder naar achteren.

Op de intercontinentale vluchten is ook economy comfort ook een stukje verder naar voren in het vliegtuig dan de standaardstoel, maar nog wel achter business class en premium comfort. Deze stoelen bezorgen je tien centimeter meer beenruimte en ook vier tot centimeter verdere verstelbaarheid van de rugleuning.


De SkyCouch, top of flop?

Air New Zealand heeft een innovatieve feature gelanceerd: de Economy SkyCouch, een stoel-bedcombinatie. Het bestaat uit een rij van drie stoelen in de economyclass die kunnen worden omgevormd tot een vlak slaapgedeelte van 150 bij 74 centimeter. Het is daarmee een stukje kleiner dan een eenpersoonsbed - doorgaans 188 x 92 cm - maar met de speciale matrastopper, kussens en een deken heb je de ervaring van een bed.

Columbus' digital content manager Vellah reisde met haar gezin, drie personen naast elkaar in economyclass, van Singapore naar Auckland en betaalde € 130 extra voor de SkyCouch. Niet per stoel, nee, in totaal! Ze sliepen een gat in de nacht, maar bespaarden op de kosten van een veel duurdere businessclass-stoel. Met drie personen op de rij hoef je niet te verwachten dat je gestrekt kan liggen, maar gezellig en comfortabel is het wel. Top voor gezinnen!

Kanttekening aan de SkyCouch is dat de stoel-bedcombinatie voor soloreizigers een stuk duurder wordt. Als je de SkyCouch boekt, moet je namelijk ook de stoelen ernaast in dezelfde rij erbij nemen. Knus lepeltje-lepeltje liggen met een vreemde kan niet. Je betaalt dan niet het volle pond wat drie stoelen zouden kosten, maar je bent alsnog wel duur uit. De kosten lopen dan zo hoog op dat je net zo goed kunt overwegen om businessclass te reizen. Flop voor individuele reizigers!

Overigens is de airline niet klaar met innoveren. Air New Zealand is van plan om in 2024 nieuwe cabines in  de Boeing 787-9 te lanceren, met ligbedden voor economy class - een wereldprimeur!


Welke bijzondere premium economyclasses zijn er nog meer?

  • Emirates: de premium economy class heeft een eigen cabine, volledig in stijl van business class;
  • Delta Airlines: krijgt de beste beoordelingen van alle airlines in de Verenigde Staten;
  • Japan Airlines: size does matter! De stoelen van Japan Airlines zijn de ruimste. Het zitvlak is maar liefst tien centimeter groter dan gemiddeld;
  • Qantas: als je de rugleuning naar achteren drukt, komt ook het zitvlak en de voetensteun in beweging. Zo wordt altijd de meeste optimale houding gecreëerd;
  • Latam Airlines: laat de middelste stoel van de rij vrij, zodat er meer privacy en ruimte wordt gemaakt voor de premium economy travellers.

Overweeg jij een upgrade naar premium economy bij je volgende (intercontinentale) vlucht? Laat het ons weten in de reacties hieronder!


Meer van dit soort tips? Bekijk onze themapagina Vliegen!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!