image
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen NRW

Weekendje Düsseldorf: tips voor urban art lovers

Zoek de grens op in Düsseldorf! De hoofdstad van Noordrijn-Westfalen is zoveel meer dan alleen zijn Altstadt en winkelen in de chique Königsallee. Aan de rafelrandjes  van de metropool vind je een bloeiende creatieve scene, innovatieve urban art en de grootste concentratie kunstgaleries voor een inspirerende stedentrip.

 Tina Husemann en David Holtkamp, de oprichters van stadsmagazine THE DORF, tippen Düsseldorf als alternatief kunstmekka:

1. Check het online stadsmagazine THE DORF voor de nieuwste hotspots en events

Buitenlandse vrienden van ons vragen zich soms hardop af waarom er zo weinig gebeurt, waarom de stad zo ‘saai’ is. Dat is niet helemaal eerlijk. Sterker nog: Düsseldorf is het tegenovergestelde van saai. Of je nou geïnteresseerd bent in muziek, kunst, films, feestjes of lekker eten; er is elke dag van de week wel iets te doen. Maar je moet er vanaf weten én je moet ervoor openstaan. Düsseldorf is een grote stad in een compact jasje. Als je naar Düsseldorf komt en op zoek bent naar leuke evenementen, zou je een blik kunnen werpen op de agenda van ons online magazine THE DORF. We maken elke week een selectie van de bijzonderste underground evenementen op verrassende locaties. Voor ons is het altijd al een doel geweest om de creatieve kant van de stad te belichten. Düsseldorf heeft zichzelf twintig jaar lang in de markt gezet als glamour- en winkelbestemming. Prima. Maar de stad heeft zoveel méér te bieden. In THE DORF geven we de creatieve scene een gezicht en podium. Zo besteden we in elke editie aandacht aan getalenteerde grafisch designers en opkomende kunstprojecten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THE DORF (@thedorf_de) on


2. Knoop een gesprek aan (en borrel) met de locals

De Düsseldorfers zijn vrolijk en open. Knoop een gesprekje aan en de kans is groot dat ze je een waslijst met tips meegeven. Platenzaken zijn goede plekken om informatie in te winnen over leuke concertjes. En de vele traditionele stadsbrouwerijen, waaronder Uerige, zijn ideaal voor als je in contact wil treden met de lokale bevolking. Wij ontmoeten elke keer weer bijzondere types in Velvet. Ondanks de centrale locatie voelt dit hippe café nog steeds aan als een geheim. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nils (@nils_kt_) on


3. Ga op zoek naar de straatkunst

Een van de jaarlijkse evenementen die in onze agenda met rode stift omcirkeld staan is het 40 Grad Urban Art Festival. De organisatie nodigt internationale straatkunstenaars aan om op unieke locatie aan de slag te gaan. Vorig jaar lag het festivalterrein onder een grote nieuwe brug. Als je meer wil weten over de straatkunst in Düsseldorf, kun je op pad gaan met Klaus Rosskothen, de eigenaar van de Pretty Portal-galerie. Klaus is gek op street art en stippelde zijn eigen Urban Art Walk uit. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michael Kulla (@michaelkulla) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Jentsch (@timjentsch) on


4. Ga galeriehoppen tijdens DC Open

Pas geleden bezochten we DC Open. Tijdens dit kunstweekend, dat twee keer per jaar wordt georganiseerd, openen alle galerieën in Düsseldorf en Keulen hun deuren voor bezoekers. Het is de ideale gelegenheid om in een kort tijdsbestek veel tentoonstellingen mee te pakken. Het zal je wellicht verbazen, maar nergens in Europa is de galerieconcentratie zo hoog als in deze twee steden. Kunst is altijd al verbonden geweest met de stad. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DC Open (@dc_open) on


5. Bezoek de Kunstakademie

De befaamde Kunstakademie behoort tot de beste van Europa en bracht tal van grote namen voort. Je kunt helaas niet zomaar binnenlopen. Slechts één keer per jaar zijn de deuren geopend voor publiek, tijdens de Rundgang in de eerste week van februari. Mijd de weekenddrukte door een kaartje voor de donderdag of vrijdag te kopen. Pal naast het kunstinstituut ligt overigens Salon des Amateurs, een leuke muziekclub en creatieve broedplaats.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Golestani (@golestani.gallery) on

Op de hoogte blijven van de nieuwste hotspots en leukste events? Kijk op thedorf.de