image
Eric Weber

Weekendje Keulen: tips voor kunstliefhebbers en cultuurtijgers  

Zoek de grens op in Keulen: de grootste stad van Noordrijn-Westfalen is zoveel meer dan de Dom. Aan de rafelrandjes  van de metropool vind je waanzinnige urban art, levendige volkswijken en spannende kunstruimten voor een inspirerende stedentrip.

Margrit Miebach, de organisator van het CityLeaks Festival in Keulen, tipt de Duitse Domstad als spannend laboratorium voor urban art en gallery art:

1. Bezoek het CityLeaks Festival

Het jaarlijkse CityLeaks Festival begon in 2011 als internationaal streetart event op verschillende locaties in Keulen. Sindsdien is het uitgegroeid tot veel meer dan een verzameling muurschilderingen. Wij zien de openbare ruimte als één groot kunstexperiment en de urban art op het festival neemt dan ook vele vormen aan: van muurschilderingen tot optredens en interactieve kunst. Zolang het maar gebeurt in de openbare ruimte en een tijdelijk karakter heeft. Elke tweede zaterdag van april tot en met november (m.u.v. augustus) kun je via ons deelnemen aan een CityLeaks-wandeltour langs openbare kunstwerken in de buurt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CityLeaks Urban Art Festival (@cityleaks) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CityLeaks Urban Art Festival (@cityleaks) on

Muurschilderingen die je niet mag missen
•    ‘Sharing’ van HYURO, CityLeaks 2017 Maybachstr. 137 (alleen te zien vanuit binnentuin)
•    Het werk van ROA, CityLeaks 2011 Senefelder Str. 5
•    Het werk van HERAKUT, CityLeaks 2011 Venloer Str. 430
•    ‘Rooms’ van ZOER, CityLeaks 2019 Lichtstr. 24

2. Ga galeriehoppen rondom Ebertplatz

Als organisatie houden we ons ook bezig met maatschappelijke vraagstukken. Hoe kan kunst bijvoorbeeld bijdragen aan stadsontwikkeling? Daarom streken we in 2017 neer op de Ebertplatz, een drukke verkeersader in het noorden van de stad, met een ietwat ongure reputatie. Het festival vormde het startschot voor Unser Ebertplatz, een project dat is opgericht om het plein nieuw leven in te blazen, en wordt gesteund door de vele kleine galerieën in de wijk. Hun inspanningen betaalden zich uit; Ebertplatz bruist weer. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Unser Ebertplatz (@unser_ebertplatz) on


3. Reis af naar The Bronxx

Op het terras van The Bronxx, een café in een oude scheepscontainer, is het vooral in de zomer goed toeven. Je kunt dan ook schaakfiguren bij het café lenen om een potje schaak te spelen met de locals op Ebertplatz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chill.

A post shared by Café BRONXX Ebertplatz (@the_bronxx_ebertplatz) on


4. Ga (alternatief) buurten en winkelen in Ehrenfeld

Keulen heeft echter méér interessante wijken. Ik raad je aan om eens een middagje rond te lopen in Mülheim, Kalk of Chorweiler. De meest alternatieve wijk is Ehrenfeld. De mensen die hier wonen denken net even anders. Velen van hen runnen eigenzinnige zaakjes. Zo is The Good People is een supermarktje dat restpartijen inkoopt en doorverkoopt. Denk bijvoorbeeld aan ‘misvormde’ groenten die niet aan de grote supermarkten konden worden gesleten. Je betaalt het bedrag waarvan jij denkt dat het fair is. Ook Kleiderei is een uniek concept. Bij deze tweedehandskledingwinkel, die zich afzet tegen de fast fashioncultuur, kun je kledingstukken lenen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KLEIDEREI.COM (@kleiderei) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KLEIDEREI.COM (@kleiderei) on


5. Bezoek alternatieve kunstruimten

We hebben het tot nu toe vooral gehad over urban art en initiatieven in de publieke ruimte. Maar de kunstscene in Keulen speelt zich ook binnenshuis af. Veel off spaces (ongebruikte panden) doen nu dienst als galerie in de vrije kunstsector. De organisatie achter het CityLeaks Festival, artrmx toont eveneens kunst in een off space, aan de rand van Ehrenfeld. Alle onafhankelijke en niet-commerciële kunstruimtes en -initiatieven in Keulen zijn aangesloten bij het Art Initiatives Cologne-netwerk. Op hun website vind je een lijst met adressen en websites. 

Wil jij Keulen bezoeken tijdens het CityLeaks Festival 2021? Kijk op cityleaks-festival.de voor de data.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artrmx e.V. (@artrmx) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artrmx e.V. (@artrmx) on