West Australië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Duiken bij de Navy Pier Exmouth

West Australië,
Australië


Als je in de buurt van Exmouth bent, is dit een plek die je zeker niet mag overslaan als je duikt!
Iemand vertelde me dat je de vissen hier letterlijk aan de kant moet duwen, waarop ik heb geantwoord dat overdrijven ook een vak is, maar mijn interesse was gewekt.

Navraag leerde mij dat deze pier nog steeds een werkende marinebasis van de VS is en om die reden kun je hier niet op eigen houtje gaan duiken, maar alleen met de duikschool die een vergunning heeft om de pier te betreden. Op dit moment is dat Ningaloo Whaleshark-n-Dive. De pier is zwaar beveiligd, dus vergeet je paspoort niet mee te nemen.
Het gebied is ook een no-go area voor vissers. Resultaat: een habitat waarin alle onderwaterflora en -fauna jarenlang ongehinderd heeft kunnen groeien en bloeien. Je waant je echt in een levensgroot aquarium!

Maak kennis met de BFG (Big Friendly Grouper), een trouwe bewoner van de pier die het leuk vindt om onoplettende duikers van achteren te benaderen. Eenmaal van de schrik bekomen (hij is groter dan jijzelf), kun je hem over zijn bol aaien en onder zijn kin krabbelen. Ook vind je er rifhaaien, schildpadden, leeuwvissen, zeeslangen, inktvissen en gigantische scholen kabeljauw en trevally...
En inderdaad, je moet de vissen letterlijk aan de kant duwen!