Wisconsin Illinois Michigan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wisconsin Illinois Michigan image

Motor City Break

Wisconsin Illinois Michigan
Verenigde Staten
Awesomemore

Motor City Break

1,8 Miljoen mensen woonden er ooit. In een ver, ver verleden. Nu bevolken ‘slechts’ 700.000 zielen de oude Motor City. De stad die de wereld Motown en dance schonk. De stad die ruim een miljoen mensen hun dromen ontnam. Maar in de vervallen, lege en verbrande panden die ze achterlieten, begint voorzichtig weer een heilig vuur te branden. En wat is er mooier dan een wederopstanding van nabij mee te maken? Dus kijk Eminem's bio 8 Mile, geniet van Eastwood's Gran Torino, zet Motown Classics op en duik onder in de wondere wereld van the 313.

Kom je rijdend naar Detroit dan ben je al van een basisbehoefte voorzien. Vlieg je, dan moet je nog in die behoefte voorzien. Anders wordt het namelijk niets, je bezoek aan de Motor City.....

....Een auto heb je absoluut nodig hier. Het gebrek aan OV (er rijdt een soort toeristen monorail een rondje boven het centrum), het gebrek aan mensen en het gebrek aan veiligheid (al valt dat ondanks de toppositie op de lijst met moordsteden van de VS best mee) maken de heilige koe tot fundament onder de piramide van Maslov.

Kom je aanrijden uit Canada, kies dan voor het uitzicht en passer de grens over de Ambassador Bridge. Direct na de brug draai je Michigan Av. op en begint het stadavontuur. Dacht je misschien dat alle clichés over Detroit zijn gebaseerd op een eenzijdige focus van media op een paar bouwvallige straten? Vijf minuten nadat je de stad bent ingereden weet je dat het klopt: Detroit is een stad in verval.

Een auto- en muziekstad met een geschiedenis die zucht en steunt. Een stad waarvan het hart echter nog klopt en nieuw bloed door de aderen begint te stromen. Een stad die zich weer opricht en de eerste stapjes naar herstel zet in jouw wijk: Yorktown.

Nadat je eerst je onderkomen, Honor and Folly (www.honorandfolly.com), hebt bewonderd, steek je de straat over om een biertje te drinken in de tuin van de Biergarten. Vervolgens steek je weer over, geef je je tijdelijke buurvrouw wat geld, en schuif je aan bij Slow Bar-B-Q , het populaire symbool van de wederopstanding van Detroit en slaap je met af en toe en sirene op de achtergrond heerlijk in je eigen boutique appartement.

De volgende ochtend treed je in de voetsporen van wereldsterren die hun eerste pasjes op weg naar roem zetten op het tuinpad van een anoniem huis in een doorsnee buurt. Onwetend dat de machines van de auto industrie stil zouden vallen en de Motor City zou worden herdoopt tot Motown, begon Berry Gordy op 2648 West Grand Boulevard nu museum - in 1959 zijn platenlabel. Van Motown gaat het weer naar het tastbare verleden van de Motor City: the Russel Industrial Center.

Net als de industriële ruïne the Packard, is dit een auto (en in WOII vliegtuig) fabriek. Het verschil met de Packard is dat the Russel nu een broedplaats is waar je op vrijdag, zaterdag en zondag een (kunst) Flea Market vindt.

Verder het vervallen verleden van Detroit induikend, rijd je langs verbrande en verlaten huizen naar Heidelberg Street . Hier is Tyree Guyton in 1986 begonnen het verval te stuiten met kunst. Ondanks tegenwerking van stad en brandstichting, heeft Guyton zijn blok omgetoverd in een kunstinstallatie waar je met kippenvel door en overheen loopt.

De volgende rotte kies in Detroits gebit is het oude Michigan Theatre. Het staat waar Henry Ford ooit zijn eerste auto's in elkaar sleutelde. Wat dit extra bijzonder maakt is dat dit barokke theater nu functioneert als parkeerplek. Loop binnen en vraag of je even mag kijken op de derde verdieping en je kunt zonder probleem dit surrealistische beeld in je camera de vangen.

De huidige Ford fabriek en museum met o.a. de limo waarin JFK werd vermoord, de bus van Rosa Parks en de stoel waarin Lincoln zijn laatste adem uitblies is trouwens ook meer dan de moeite waard net als een bezoek aan de Detroit Tigers.

Een andere manier om de Motor City is op de fiets. Je zou het niet verwachten, maar het is een relaxte manier om het centrum, de oevers van de Detroit River en het tussen de Verenigde Staten en Canada ingelegen Belle Isle te ontdekken.

Omdat er zoveel mensen uit de stad zijn vertrokken en de brede wegen zijn achtergebleven, heb je als fietser stukken meer ruimte dan in de meeste Amerikaanse steden. Een lane voor jou, twee voor de automobilisten, als zou het buiten de spits prima andersom kunnen zijn. Een goede fietsverhuurder, Wheelhouse Detroit, zit aan het net opgeknapte Riverfront. Hier verzamelen de 'achtergebleven' inwoners van Detroit zich om met met uitzicht op de casino's van het Canadese Windsor, te flaneren over de nieuwe boulevard en te dromen van de nakende wedergeboorte van hun stad.

Voordat het echter zover is, heb je het grootste deel van de boulevard nog voor jezelf en je city bike ($15 voor 2 uur). Een eesrte pleisterplaats voor een koffie, lunch of wellicht aan het eind van de dag een diner is Andrews on the Corner , een bijna honderd jaar oud familie instituut dat de hele geschiedenis van Detroit aan zich voorbij heeft zien trekken. Heb je geluk, dan loopt de eigenaar rond en wordt je vergast op een mini geschiedenis les over Andrews en Detroit.

Na koffie, lunch of voor diner fiets je langs de Detroit River naar Belle Isle fietsen waar de oude en natuurlijk verlaten Zoo van Detroit haar schaduw werpt over zonovergoten zeeën van groene ruimte met uitzicht op Canada. Probeer als je de kans hebt de dierentuin even in te glippen door een gat in het hek.

Na een bezoek aan de Conservatory en wat luieren in Belle Isle’s gras is het tijd terug te keren naar de warme schoot van Corktown en onder het genot van een van de meer dan 100 cocktailkeuzes je verblijf in Motown de revue laat passeren bij de buren van Sugar House.

Foto's

d9353.jpg
d9353.jpg
Awesomemore
a64bc.jpg
a64bc.jpg
Awesomemore
d4b68.jpg
d4b68.jpg
Awesomemore
483c4.jpg
483c4.jpg
Awesomemore
e4ee4.jpg
e4ee4.jpg
Awesomemore
8ea27.jpg
8ea27.jpg
Awesomemore
47bb5.jpg
47bb5.jpg
Awesomemore
b955f.jpg
b955f.jpg
Awesomemore