South Dakota

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

South Dakota image

Badlands en presidenten

South Dakota
Verenigde Staten
Edojan

Badlands en presidenten

We zijn nog steeds in het Wilde Westen. Vanmorgen zijn we vanuit Rapid City naar Badlands National Park gegaan. Op de heenweg kwamen we allemaal prairiehonden tegen die voor onze auto uitrenden. Ik probeerde nog foto's te maken, maar ze waren erg schuw en doken snel in hun holletjes. Het park zelf was heel bizar. Wat een raar landschap. Af en toe leek het net alsof we op de maan reden. De badlands bestaan voornamelijk uit rotsen met af en toe wat grasland. Het grenst aan de prairie en het was er heel erg koud. We hebben er nog een vrij lange wandeling gemaakt over de ge-erodeerde rotspartijen, maar daar was het eigenlijk te koud voor. Er waren veel uitkijkpunten over het park, maar af en toe bleven we liever in de auto, want anders werden we zo ongeveer weggeblazen door de snerpende wind. Brrrr! Je krijgt hier ook standaard de gevoelstemperatuur te horen ipv de echte temperatuur. We hebben er veel bighornsheep en white tail deers gezien en zelfs een paar bizons

Aan het einde van de dag zijn we in Wall terechtgekomen, een piepklein dorp vlakbij het national park. In het dorpje Wall, met 4 straten (+/-) bleek een soort warenhuis te zijn waardoor Wall erg bekend is geworden. Het was best groot. Voelde me soms net in "Are you being serverd?" met alle verschillende 'departments' en wat ouder personeel. Ik heb daar een bizonburger gegeten. Toen we uitgegeten waren, bleek dat het was gaan sneeuwen (10 cm poedersneeuw). Gelukkig bleken de wegen verder wel okay.

De volgende morgen zijn we weer teruggereden naar Rapid City en vandaar zijn we naar Mount Rushmore gegaan. Best een bijzondere omgeving, maar natuurlijk behoorlijk patriotistisch ingesteld. Veel vlaggen, marmer en graniet. Ondanks dat, toch een mooie ervaring. Nadat we de omgeving hadden verkend en de hoofden van de presidenten op de foto hadden gezet zijn we verder gereden naar Crazy Horse Memorial. Dat is een soort van tegenhanger van Mt Rushmore, van de Native Americans. Deze sculptuur in de bergen is nog niet af, maar gaat veel groter worden dan Mt Rushmore en wordt niet door de staat gefinancieerd. In het bezoekerscentrum was een uitgebreide tentoonstelling van alle Native American Tribes (stammen). Dat is toch erg bijzonder, om dit deel van de Amerikaanse cultuur te bewonderen.

We zijn van plan om morgen naar Jewel Cave te gaan en wat rond te rijden hier in de bergen. Ja, bergen, we zitten een beetje op de grens met de prairie. Wat we vandaag hebben gezien ziet er al veelbelovend uit!
De mensen hier zijn heel aardig en knopen allemaal en overal een gesprek met ons aan. Ze vragen zich toch wel af, wat wij toeristen hier doen in dit seizoen. Dit leidt heel vaak tot leuke gesprekken en mooie verhalen van beide kanten! In deze tijden zijn er eigenlijk geen toeristen, geen gehaast en zit iedereen om een praatje verlegen.

Foto's

94f07.jpg
94f07.jpg
Edojan
894af.jpg
894af.jpg
Edojan
bb166.jpg
bb166.jpg
Edojan