New York City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

New York City image

Muziek metropool New York

New York City
Verenigde Staten
SannevdW

Muziek metropool New York

Na een muziekreis over de Highway 61, langs de Mississippi ging ik 2012 voor de eerste keer naar New York. Het zoeken en boeken van vliegtickets naar New York was eenvoudig, op het internet word je immers overspoeld met goedkope aanbiedingen. Mijn doelstelling was, om in 'The City That Never Sleeps' in een week tijd zoveel mogelijk 'live' muziek te horen. Dat was een koud kunstje.

Edison Hotel

Slapen, niet meer dan 6 uur per dag overigens, deed ik in het Edison Hotel op 50 meter van het Times Square. Achteraf was dit fijne, centraal gelegen hotel voor de prijs van 125 dollar per nacht voor New Yorkse begrippen goed geprijsd.

De Blue Note

New York is de thuisbasis van veel jazzclubs. De Blue Note aan de 131 West 3rd Street is misschien wel de beroemdste jazzclub in de wereld. Die avond traden er voor mij onbekende artiesten op. Kaartjes waren gewoon verkrijgbaar aan de kassa. De club straalt een en al jazz uit. Alle muren zijn behangen met foto's van beroemde musici, vooral uit vervlogen jaren. Het is sfeervol, groot en toch intiem.

Madison Square Garden

Voor grote popconcerten is de Madison Square Garden het bekendst. Ik heb daar een akoestische avond van Neil Diamond bijgewoond. De immense hal waar 20.000 mensen in kunnen was nog niet voor de helft gevuld. Na deze avond heb ik iets meer respect gekregen voor deze oude bijna legendarische singer-songwriter, want het was best goed.

Jazz en zingende bediening

De Iridium Jazz Club aan 1650 Broadway is ook een aanrader. New York is echter niet alleen 'the place to be' voor jazzoptredens, want de avond dat ik er was, trad er een geweldige bluesrock band op. Een totaal andere gelegenheid waar van muziek kan worden genoten is de Stardust aan de 51th street. Een avondje daar in jaren 50 stijl en aankleding, met zingende bediening en echt Amerikaans eten is een belevenis.

Live muziek

Elke dag treden er honderden bandjes en soloartiesten van verschillende pluimage op. Toch speelt het zich voornamelijk af in East Village, ten oosten van Broadway en SoHo, de 'Capital of Cool', een wijk met tal van modieuze bars. De gay scene, maar ook veel jazzclubs bevinden zich in Chelsea en de West Village. In de lounge- en cocktailbars van Midtown en Upper East is het allemaal wat chiquer.

Foto's

86933.jpg
86933.jpg
SannevdW
30a2f.jpg
30a2f.jpg
SannevdW