Californie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Californie image

Californie

Californie
Verenigde Staten
Dragonfly

Hearst Castle en een afgesloten highway 1

Het is half mei wanneer we weer willen rijden over highway 1 in Californie.
Halverwege blijkt dat de higway 1 nog steeds is afgesloten doordat er vanwege het slechte weer hele stukken zijn weggeslagen.Dit weerhoudt ons er echter niet van toch nog een groot stuk mee te nemen van deze prachtige route. We rijden Pismo beach in, een plaatsje aan de kust. Bovenop de kliffen van Pismo is een woonwijk met een park voor de deur. Een 'park' dat bestaat uit hoge kliffen, die boven zee uitsteken. We verbazen ons over hoe prachtig deze mensen wonen. Als er een plek zou zijn waar ik mijn droomhuis zou willen zetten, dan zou het hier zijn!
Als je over de zee uitkijkt, zie je de woeste schuimkoppen tegen de rotsen slaan. Dit is onmiskenbaar de grote oceaan, zoveel ruiger dan de kleinere zeeën. In de verte zien we dolfijnen vrolijk langs de kust zwemmen. Op de stranden onder ons zien we visotters, zeeleeuwen en allerlei soorten vogels. De kliffen zijn begroeid met tientallen verschillende soorten wilde bloemen, van een soort die we in Nederland niet kennen. Dit land blijft ons overdonderen met zijn wonderschone natuur.

We blijven zeker twee uur staan om foto's te maken en genieten van het uitzicht. Bewoners kijken ons verbaasd aan, zich waarschijnlijk afvragend wat wij hier zo lang doen. Wanneer ik aan een van de bewoners vertel hoe mooi ik het hier vindt, zegt ze: "yes I am truly blessed to live here"!.
We blijven zeker 2 uur op dit prachtige plekje en rijden dan door langs de kust richting San Simeon voor een hotel; 33 Miles voordat de weg weer afgesloten is.
We horen later dat volgende maand waarschijnlijk alles weer herstelt zal zijn. Deze route mag je absoluut niet missen als je hier bent!

Het is half 2 wanneer we een hotel langs het strand vinden en nadat we zijn ingecheckt besluiten we naar Hearst Castle te rijden. Het kasteel van Hearst is gebouwd begin 19 e eeuw door een gewone arbeider die multimiljonair werd.
De tour kost 24 dollar per persoon en voert met een bus tot bovenop de berg naar zijn kasteel. Het is vreselijk commercieel maar het kasteel prachtig met heel veel oude kunst. De gids met toupet en foute zonnebril lijkt zo uit een b-film te zijn wegelopen en hij doet enorm zijn best om zoveel mogelijk te vertellen over de '' great man Hearst". Wij laten hem praten en sluipen hier en daar wat eerder uit de rij mensen om te fotograferen. Het kasteel is heel fotogeniek.
Er zijn 3 tours, waarbij je iedere keer een ander deel van het kasteel kan zien. Voor iedere tour moet je apart betalen. Wij vinden eentje wel genoeg. Maar van horen zeggen zijn de anderen absoluut de moeite waard.

Om 5 uur wanneer we weer op de 'begane' grond zijn aangeland, besluiten we nog naar de zeeleeuwen te gaan kijken. Slechts 3 miles van Hearst castle is een groot strand met honderden zeeleeuwen er op, die hier hun baby's grootbrengen. Het is een enorme drukte aan het grote strand. De zeeleeuwen gooien zand op elkaar en 'blaffen' er op los. Het is een geweldig gezicht! Nog nooit van mijn leven hebben we zoveel zeeleeuwen tegelijk gezien!
We blijven aan het strand voor een schitterende zonsondergang en na het eten kruipen we snel onder de dekens, want het is hier erg koud. Na een aantal uur buiten gaat de koude zeewind dwars door alles heen. We zijn verkleumd tot op het bot, maar euforisch over zoveel schoonheid.