Panama

Travelling Spanish Classroom

Manon Tijmes was hier op 2017-10-01 Gepost op: 2020-02-18 3 reacties.

In 2017 besloot ik om voor langere tijd alleen op reis te gaan. Alleen maar in een hangmat liggen en uit een kokosnoot drinken zag ik niet zitten, dus ging ik op zoek naar een (andere) invulling. In eerste instantie dacht ik aan vrijwilligerswerk voor een aantal maanden; goed doen voor de wereld – zoals vele andere millennials had ook ik deze behoefte. Maar nadat ik de documentaire Voluntourism van Rambam had gekeken, waarin ze de keerzijde van deze toch wel schimmige wereld belichten, stapte ik maar weer van dat idee af. Oké, geen vrijwilligerswerk dus, maar wat dan wel? De reis kon natuurlijk ook een educatief doel hebben. Al snel kwam ik bij het programma van de Travelling Spanish Classroom terecht: 4 weken, 4 locaties in Panama/Costa Rica, 72 uur Spaanse les en daaromheen allerlei activiteiten. BINGO!

Het programma start in Panama-stad, waar je allemaal samenkomt en meteen de eerste week verblijft. Het gezelschap is internationaal, er is geen minimum aantal deelnemers en voor de lessen word je op basis van niveau ingedeeld. De gehele 4 weken trek je met dezelfde groep én begeleider op, de leraren wisselen per locatie. Het verblijf is op iedere plek in een hostel, die allen van elkaar verschillen – zowel in grootte, comfort als uitstraling. Ook ga je op iedere locatie minimaal één keer met elkaar koken en wordt er een Latijns Amerikaanse dansworkshop aangeboden; those hips don’t lie!

Panama-stad is met haar gelijknamige kanaal, rooftop cocktailbars en leuke koffietentjes in Casco Viejo een goede aftrap van dit avontuur! Halverwege de eerste week verruil je de hoofdstad voor een kort maar krachtig verblijf op de idyllische San Blas-eilanden. Over avontuur gesproken. Met een boot(je) verlaat je het vaste land terwijl er voor je honderden eilandjes liggen, de één nog kleiner dan de ander. Slechts een deel is bewoond door de inheemse Kuna-bevolking. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de Caribische kust; adembenemend mooi. Naast zon, zee & strand gebeurt er hier weinig tot niets (HA, hier dan toch mijn hangmat met kokosnoot momentje!). De Spaanse lessen liggen hier ook even stil, zodat je tijd hebt om al snorkelend de omgeving te verkennen. 

Vanuit Panama-stad reis je met het (comfortabele) openbaar vervoer naar het rustig gelegen dorpje Boquete, waar je de tweede week verblijft. Alhoewel de activiteiten die je hier kunt doen allesbehalve rustig zijn: ziplinen en hiken zijn hier een must. Adrenaline-modus aan! 

Als derde en laatste locatie in Panama staat Bocas del Toro, eveneens een eilandengroep in de Caribbean, op het programma. Hier had ik hoge verwachtingen van en dat bleek geheel terecht. Per watertaxi kom je aan op Isla Colon, waar de vrolijke kleuren en -geluiden je meteen tegemoet komen. Colon is ook meteen de plek waar je deze week verblijft. Het dorpje zelf is gemoedelijk en levendig tegelijk. Er wordt een groot scala aan wateractiviteiten (snorkelen, duiken, surfen, kayakken) aangeboden. Een aanrader is de bioluminence tour, waarbij je je in het donker als een echte Tinkerbell door het water beweegt. Ook het bruisende nachtleven (in het hoogseizoen dan) is de moeite waard, al kan ik uit eigen ervaring bevestigen dat de Spaanse les de volgende dag alweer vroeg begint. Bekend op het eiland is de Filthy Friday; need I say more? Tip: verken het eiland per fiets. Dit is Carribean island life pur sang! 

Next: Costa Rica. Vanaf Bocas reis je per boot & bus(sen) naar de grensovergang, waarna je vervolgens Costa Rica letterlijk binnenwandelt. Een aantal uur later kom je per bus aan in het bergdorpje Turrialba. Het hostel heeft een rustige en hoge ligging, waardoor het hier ook iets frisser kan zijn. Bij helder weer heb je hier uitzicht op de vulkaan. Het plaatsje zelf is niet zo heel erg spannend, maar de activiteiten des te meer. Pura Vida! Paardrijden is een aanrader, een unieke manier om de omgeving te verkennen en meteen een goede workout. Met een weekend rafter op de nabijgelegen Pacuare rivier, inclusief kamperen in de jungle, komt deze reis spetterend ten einde! Vanaf hier gaat ieder zijn eigen weg: de één terug naar huis, de ander door met een reis door Midden Amerika. Helaas moest ik Midden Amerika na ruim een maand weer achter me laten, maar één ding wist ik zeker: Hasta la Vista! 

Referenties:

https://spanishatlocations.com/nl/packages/travelling-classroom/

https://travelling-spanishclassroom.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bioluminescentie

https://www.npo3.nl/rambam-de-keerzijde-van-vrijwilligersvakantie


 


 


 


 


 


 


 

0
3

Foto's bij dit blog

San Blas
Canopy Tour Boquete
Fietsen Bocas
Alle blogs van Manon Tijmes
 

3 reactie(s) bij "Travelling Spanish Classroom"

 • profile image comment

  Lijkt me een fijne manier om daar te reizen!

  Door Elleke • geplaatst op 2020-03-02 12:14:41
 • profile image comment

  Goed idee en prima verhaal

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-02-23 19:20:27
 • profile image comment

  Dit is nog eens slim bekeken! Reizen, Spaans leren en werken!

  Door CDahlkamp • geplaatst op 2020-02-22 15:22:07

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.